Прочитај ми чланак

НОВИ УСЛОВ ЕУ: Београд да призна и геноцид у Сребреници!

0

Све јача струја у Бриселу која предлаже нови услов за приступање ЕУ. Захтев на основу извештаја ЕП. Београд више пута осудио злочин

ИЗ Европске уније се намеће још један, по многима фабриковани услов за наше интеграције, а који се последњих недеља формулише као један од темељних корака Србије на путу ка чланству – признавање геноцида у Сребреници.

Фото: Танјуг/АП

 

Ови захтеви све су гласнији у појединим круговима у Бриселу, иако је званична Србија током последње деценије и правно, и политички и морално учинила све да осуди и овај и све друге ратне злочине: Скупштина Србије донела је марта 2010. резолуцију о осуди злочина у Сребреници, бивши председник Борис Тадић се јавно извинио за „једно од најтрагичнијих поглавља југословенских грађанских ратова деведесетих, а 11. јула 2015. тадашњи премијер Александар Вучић умало није линчован на комеморацији у Поточарима.

Ипак, европски комесар за проширење Јоханес Хан прекјуче је упозорио да „нема места у ЕУ за оне који негирају геноцид и све друге пресуде међународних судова“. Захтев да Србија призна геноцид у Поточарима уграђен је и у последњи извештај Европског парламента о Србији, а очигледно је да је ова тема погодна за политику „покретних мета“ коју нам из Брисела већ годинама сервирају.

Бојан Милисављевић, професор међународног права и односа, каже, за „Новости“, да званична Србија не ради ништа што би ишло у правцу негирања злочина у Сребреници:

– Чини ми се да је ово само још један од начина да нам успоре прилазак ЕУ, да нам стално постављају некакве услове. Раније је то била сарадња са Хагом, па онда нормализација односа са Приштином. Европска унија фабрикује некакве политичке разлоге, када не може да пронађе правне аргументе, како би онда могли да кажу – ето, желимо вас у ЕУ, али ви се не понашате како треба, па ми не можемо да вас примимо.

Милисављевић подсећа да је Међународни суд правде утврдио да Република Србија, као држава, није одговорна за злочин који се десио у Сребреници и за њега је утврђена индивидуална одговорност пред ад хок судовима.

АНА НЕ ИДЕ ПРЕДСЕДНИЦА Владе Ана Брнабић изјавила је да није позвана у Поточаре и да неће ићи на обележавање годишњице злочина у Сребреници. Долазак у Меморијални центар у Поточарима најавио је велики број бошњачких политичара, представника страних амбасада ЕУ у БиХ, као и високи представник Валентин Инцко. Ипак, ове године у Поточарима неће бити звучних имена из иностранства као протеклих година. Долазак на комеморацију потврдио је Чедомир Јовановић, лидер ЛДП, који одскора обавља и дужност саветника Жељка Комшића, хрватског члана Председништва БиХ. / С. М.
https://twitter.com/srbininfo/status/1148864248535224320
 
И генерална секретарка Европског покрета у Србији Сузана Грубјешић сматра да однос званичне Србије према ономе што се дешавало у Сребреници није споран и да ово питање не би требало да буде искоришћено као још једна кочница на нашем путу ка ЕУ:

– Овде нема ни ћутања ни негирања судски утврђених чињеница о Поточарима. Нико од наших званичника не негира да се злочин догодио. 

БЕЗ ОПТУЖНИЦЕ ПРОТИВ НАПАДАЧА НА ВУЧИЋА

ОД напада на председника Александра Вучића у Поточарима прошле су четири године, а инспиратори и починиоци до данас нису идентификовани нити је покренут било какав поступак. Премијерка Ана Брнабић рекла је да није добра порука за регионалну сарадњу то што је Вучић тада био нападнут, животно угоржен, а до дана данашњег за то нико није одговарао.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач наводи да на нивоу државе БиХ не постоји жеља да се подигне оптужница за овај случај, иако за то, како је указао, има материјала.