Прочитај ми чланак

Нови спот СНС: Двоје деце, један председник и мама и тата (ВИДЕО)

0

Први им је забрањен - направили су други. Ако не може једно дете у предизборном споту - могу два.

Једва да је прошло четири дана од како је РЕМ забранио емитовање предизборног спота Српске напредне стране у којем Александар Вучић обећава девојчици да ће јој вратити тату из Немачке, а већ се појавио нови. Овај пут, са двоје деце.

Foto:Screenshot/Instagram/avucic

Сада нема скупих лего коцкица, градње путева, пруга, разговора о будућности и повратку свих очева из иностранства.

Само гумене бомбоне и кекс на столу, двоје родитеља из Александровца и двоје мале деце. И прича о вантелесној оплодњи која им је омогућила да постану родитељи, уз обећање председника да ће држава дати још више новца за новорођену децу.

“Мислим да овај спот показује да у овој земљи нема поштовања закона, да председник који би требало својим примером да показује грађанима како се гради и поштује систем, ради све да га уруши и да ову земљу и њене грађане понизи”, каже за Нова.рс психолог Ана Мирковић.

Спот са дететом који је забрањен је, каже, имао своју функцију, а то је да се створи привид поштовања закона, да грађани добију информацију да и председникову странку неко мозе да прекори и казни.

“Овај спот у коме је двоје још млађе деце показује да ће он и они радити све што пожеле, онако како желе и када пожеле, без обзира на све”, истиче Ана Мирковић.

Додаје да једва чека реакцију РЕМ-а на овај спот.

“Родитељи који су пристали да своју децу експонирају на овај начин су тек, у најмању руку, чудни. На овај начин су заувек обојили своју децу, ставили их у контекст политичке партије и велики терет на њихова мала леђа. Пролазна је свака власт, а та деца ће носити целог живота терет једне политичке опције о чијим ће се намерама и делима много причати у будућности”, закључује наша саговорница.

Држава плаћа вантелесну од 2006.

Занимљиво је, иначе, да странка прави предизборни спот у коме се нагласак ставља на вантелесну оплодњу коју финансира држава. Финансирање вантелесне оплодње за парове у Србији постоји од 2006. године, пре него што је СНС дошао на власт. Ова тема била је актуелна и пре – Вучић је још летос најављивао да ће држава за пронаталитетну политику у наредном периоду одвојити око 500 милиона евра, као и да ће вантелесна оплодња бити бесплатна у целој Србији, без обзира на број покушаја. Парови у Србији имају тренутно право на три бесплатне вештачке оплодње о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање.

И док се на Фејсбук страници СНС и даље на насловници “врти” забрањени спот, нови је пласиран на Инстаграм налогу самог председника Србије.

“Одувек смо желели да имамо децу. На жалост природним путем то није било могуће. Покушавали смо, трудили се, али безуспешно. За поступак вантелесне оплодње пријавили смо се о трошку државе”, каже мајка Милена Ђурђевић из Александровца.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

За срећну породицу. #ZaNasuDecu 🇷🇸

Објава коју дели Александар Вучић (@avucic) дана

“Уложићемо у повећање финансијских давања за новорођену децу, биомедицински потпомогнуту оплодњу”, појављује се и председник Србије, у споту приказан како се здрави са присталицама странке на предизборном скупу.

“Данас смо срећни родитељи девојчице и дечака. И све о чему смо маштали остварило се. Волели бисмо да имамо и треће дете. Ми данас знамо да је то могуће”, каже Милена.

“Знамо да председник мисли на нас, зато имамо наду, јер имамо шансу да проширимо породицу”, додаје Владица Ђурђевић…