Прочитај ми чланак

НОВИ ПРОТЕСТ У БЕОГРАДУ: Фотографије претучених биће остављене испред РТС

0

Двадесет и девети протест 1од 5милиона у Београду биће одржан у суботу, 22. јуна, а због летњих врућина, као и претходне недеље, почетак протеста заказан је за 19 часова, саопштили су организатори.

Код Теразијске чесме грађанима ће се обратити портпаролка Синдиката просветних радника „Независност“ Весна Војводић Митровић и председник Удружења за заштиту уставности и законитости Саво Манојловић, а један од организатора протеста, студент Мартин Бежинаревић говориће о младима и њиховој позицији и перспективи у држави лажних диплома.

Протест у суботу биће посвећен проблемима образовања, који у великој мери утичу на урушавање моралних вредности у друштву и из којих се без двоумљења може уочити небрига власти о младима.

Организатори су најавили да ће у суботу испред РТС-а руководству те медијске куће оставити фотографије свих претучених грађана и студената, као и фотографије ухапшених младих људи са питањем због чега нико од њих није гостовао на медијском јавном сервису и говорио о притисцима и насиљу које су трпели.

Нови 25. по реду протест против Александра Вучића или „Велики базар демократије“, како су скуп назвали његови организатори, у Крагујевцу је заказан за данас (субота) после подне. Са Крагујевчанима ће, под слоганом „Србија на ногама“, данас да шетају и да им се обрате Драган Ђилас, председник Странке слободе и правде, Сергеј Трифуновић, лидер Покрета слободних грађана, Бошко Обрадовић, председник Двери, потпредседник Социјалдемократске странке Марко Ђурић, Владимир Гајић, председник Правног савета Народне странке, градоначелник Шапца и председник странке Заједно за Србију Небојша Зеленовић и лидер Демократске странке Зоран Лутовац.

Члан организационог одбора протеста у Крагујевцу, адвокат Ратко Кастратовић, наводи да слоган данашњих демонстрација „Србија на ногама“ симболизује шестомесечне шетње не само Крагујевчана, већ грађана целе Србије који су устали, и на ногама су тражећи слободу и демократију. Истовремено, организатори очекују да ће сутра у Крагујевцу да се окупи већи број грађана како из Шумадије, тако и из других делова Србије.

Данашњи скуп није, тврде организатори, пандан великом протесту грађана и опозиције који је 13. априла одржан у Београду, већ шумадијска иницијатива чији је циљ да се „људи додатно мотивишу и наставе да се боре и траже своја права“.

– Слоган „Србија на ногама“ има и поднаслов, а он гласи: „Истрајност, солидарност и поверење“. Те три вредности кључне су за успех пре шест месеци покренутих грађанских протеста у Србији. Желимо незадовољним грађанима Србије да поручимо да морамо да верујемо у ово што заједнички радимо и да будемо истрајни, како бисмо остварили циљеве протеста. Не смемо, дакле, да посустанемо све док не остваримо те циљеве који се превасходно односе на поновно успостављање институција, на слободу медија и стварање других услова за слободне и поштене изборе у Србији, каже Кастратовић.

Организатори кажу да су на сутрашње демонстрације, поред страначких лидера и активиста, позвани и сви остали којима је стало до слободе и демократије у Србији. Учесници данашњег протеста у Крагујевцу добијаће, најављују организатори, обрасце на којем ће моћи да упишу име и број телефона, те да поставе питање неком од говорника на Ђачком тргу који ће преузети обавезу да их током наредне седмице позове и конкретно им одговори на постављено питање.

Скуп у Крагујевцу одржава се у поприлично узаврелој атмосфери, узрокованој недавно покренутом ликвидацијом Завода за здравствену заштиту радника (некадашња Заставина медицина рада), у којој се лечи око 35.000 радника и пензионера. Протест почиње окупљањем код некадашње Робне куће „Београд“, али овога пута у 17.30 сати.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!