Прочитај ми чланак

Нови протест данас у 18 сати, окупљање испред РИК-а

0

Нови протест опозиције одржаће се данас у 18 сати на годишњицу убиства српског политичара са Косова и Метохије Оливера Ивановића. Планирано је окупљање испред зграде РИК-а, након чега ће се ићи у шетњу до Цркве Светог Марка. Из коалиције "Србија против насиља" позивају грађане да у што већем броју дођу на протест и наставе борбу против изборне крађе.

Први пут након великог скупа „Прогласа“ 30. децембра одржаће се протест опозиције. Најављено је симболично окупљање испред зграде Републичке изборне комисије, одакле ће се ићи у шетњу до Цркве Светог Марка.

У питању је још један протест против изборних неправилности, односно крађе због чега опозиција од 18. децембра захтева понављање избора.

Уједно, на тај дан ће грађани и представници опозиције запалити свеће у знак сећања на убијеног Оливера Ивановић који је 16. јануара 2018. године страдао у центру Косовске Митровице.

Од тада није много тога учињено да се утврди позадина атентата и открију убице, због чега ће грађани у Београду још једном исказати своје незадовољство на годишњицу убиства.

Лидер Странке слободе и правде (ССП) Драган Ђилас најавио је раније да ће се окупљенима обратити потпредседница ССП Мариника Тепић.

Тепић, на децембарским изборима носилац листе „Србија против насиља“, штрајковала је глађу од 18 до 30. децембру,у седишту РИК, током протеста те коалиције и грађана.

„Заувек мора да се прекине са пљачком, мандате нека враћају лопови који су их покрали“

Александар Јовановић Ћута испред коалиције „Србија против насиља“ позвао је грађане да сутра, 16. јануара у 18 сати дођу на протест испред зграде РИК-а.

„Позивам их да у што већем броју дођу испре РИК-а који је рикнуо и не постоји. Наше је да се боримо и где год да се неко појави да пљачка и отима, да ли су гласови или реке, ми треба да им станемо на пут. Нас је милион у гласовима, то је 65 народних посланика. Остајемо заједно и позивам све професоре, пољопривреднике, медицинске сестре да се хватају у ово коло и да се боримо сви заједно. Једног заувек мора да се прекине са пљачком“, рекао је Јовановић.

Послао је поруку да мандате треба да врате лопови који су их покрали и поручио да ће одговарати они који су украли гласове.

„Мандате нека враћају лопови који су их покрали, а онај ко краде треба да иде у затвор. То су нас још када смо били деца. За крађу се одговара, изборна крађа не застарева. То је крађа гласова народа и то је кривично дело које никада неће да застари. Они који су починили то дело ће одговарати, то да знају. А наше је да се боримо и даље“, истакао је Јовановић за Нову.

Братанац Оливера Ивановића: Ово друштво неће бити нормално за живот док немамо одговор на питање ко убија у Србији

Александар Ивановић, рођак убијеног Оливера Ивановића рекао је раније за Нову да се породица од 2018. године бори да сазна истину и да јој веома значи када види да не јењава жеља и других грађана да се сазна ко је наручио убиство и пуцао на његовог стрица.

“Немамо никакав проблем што ће протест опозиције овог пута бити на исти датум када је годишњица убиства Оливера Ивановића. Протест се заказује испред коалиције ‘Србија против насиља’, али ако погледамо појединачне странке и лидере, сви они су учествовали и ранијих година на обележавању годишњице убиства. Апсолутно нема говора о било каквој злоупотреби. Као породица, то је наша бол и мука, али убиство Оливера Ивановића није само трагедија породице Ивановић. Неко је њега убио и док немамо одговор на такве аномалије, ово неће бити нормално друштво за живот”, поручио је у изјави за Нова.рс Ивановић.