Прочитај ми чланак

НОВИ ХАОС У БЕЛОРУСИЈИ: У Бресту полиција пуцала на грађане, један повређен

0

Полиција у Бресту, на југозападу Белорусије, отворила је данас ватру на наоружане грађане који су их напали, саопштило је белоруско Министарства унутрашњих послова.

Пуцњеви у ваздух нису их зауставил. Да би заштитили живот и здравље, полицајци су отворили ватру. Један од нападача је рањен – наводи се у саопштењу.

Поред тога, неидентификована особа бацила је молотовљев коктел на полицијско возило у подручју Бреста. У граду Жодин, близу Минска, аутомобил је налетео на војника и побегао са места несреће, преноси ТАСС.

– У протеклих неколико дана догодило се пет инцидената у којима су аутомобили намерно ударали полицајце – саопштило је министарство.

Поред тога, јутрос је било покушаја блокирања јавног превоза у Минску и другим великим градовима у Белорусији.

Белорусија је одржала председничке изборе 9. августа, а након што су објављени резултати према којима је садашњи председник Александар Лукашенко освојио 80,08 одсто гласова, у Минску и другим градовима распламсали су се масовни протести, на којима је дошло до сукоба са полицијом.

Једна особа је погинула када је покушала да баци неидентификовану експлозивну направу на полицајце, али она му је експлодирала у руци.

Главна ривалка Лукашенка Светлана Тихановска, која је добила 10,09 одсто гласова, побегла је у Литванију.

Приведено најмање 6.000 људи, на стотине повређено

Током три ноћи протеста у Белорусији приведено је најмање 6.000 људи а на стотине је повређено, преноси АП позивајући се на званичне податке.

Белоруска полиција је данас ухапсила у Минску наводне координаторе масовних протеста.

Министар: „Полиција да не дира новинаре“
Министар унутрашњих послова Јуриј Карајев наложио је полицији да не спречава новинарима да извештавају са непријављених протеста.

– Моја принципијелна позиција је да се новинари не дирају – наводи министар у саопштењу, преноси ТАСС.

Поводом вести о ухапшеним новинарима које круже Интернетом, министар је рекао да су у већини случајева приведени новинари пуштени.

– Разумемо да само раде свој посао – рекао је Карајев.

Он је позвао медијске представнике да се „не излажу ризику на нелегалним уличним протестима, где има озбиљних сукоба“.

За петак је заказан министарски састанак шефова дипломатије земаља чланица ЕУ о санкцијама за Белорусију након недељних, оспораваних избора и насилног гушења демонстрација које су организоване тим поводом, саопштио је данас један шведски дипломата, преноси Ројтерс.