Прочитај ми чланак

Нови доказ отимачине СНС: У Ђердапу терају људе да потпишу сигурне гласове

0

Иако избори још увек нису званично расписани, партијска машинерија владајуће СНС ради пуном паром. Док председник и лидер напредњака, Александар Вучић одржава медијски монопол ванредним и редовним обраћањима нацији, страначки војници упрегнути су да прикупљаљу сигурне гласове у јавним предузећима, односно да застрашују и да прете отказима радницима уколико одбију да изврше задатак. Потпредседник Народне странке, Мирослав Алексић рекао је “Нову” да је директор хидроцентрале “Ђердап”, Драган Максимовић, дао налог шефовима да се крене са прикупљањем сигурних гласова и да се су они узимају у току радног времена, уз принуде и претње.

Алексић је за наш лист објаснио и на који начин се радници “Ђердапа” присиљавају да дају подршку СНС.

Miroslav Aleksić. Foto: RTS/Printscreen

“Они иду редом по свим секторима, од радника до радника и свима буквално наређују да морају да скупе одређени број гласова. Тај број се креће између 20 до 40 гласова. Претње се односе, пре свега, на оне људе који имају нека руководећа места – њима је запрећено да ће бити смењени. Оним на нижим позицијама се прети да ће бити премештени на још нижу позицију, док је људима са уговорима запрећено да че им исти бити раскинути. Ово није само случај за неготинске локалне изборе, већ за целу Србију”, подвлачи наш саговорник.

Он додаје да се “врши силовит притисак на запослене у јавном сектору” и да људи, из страха за егзистенцију, прихватају да раде за СНС.

“Ми морамо наћи начин како да ослободимо људе од тог притиска. Овом приликом поручујем сваком шефу у свакој државној установи да ће сносити одговорност за то што раде. У сваком предузећу постоје људи који су спремни да сведоче и који ће нам рећи на који начин се уцењују радници. Они који су то чинили ће морати да одговарају пред законом. Ти људи ће у пракси сазнати шта значи реваншизам”, обећава Алексић, који нашем порталу доставио мејл који му је упитио један од запослених у ХЕ „Ђердап“.

“Забранићемо чланство у Народној странци кад дођемо на власт”

Алексић истиче да шеф српске државе, Александар Вучић, Србију посматра као партијску прћију и да због тога влада уверење да у овој земљи нормално могу да живе само 700 хиљада чланова СНС.

“Зато обећавам да ћемо, кад Народна странка добије подшку грађана и кад дођемо на власт, увести забрину пријема у чланство. А позваћу и колеге из других странака да то ураде, јер Србија не сме да буде партијска држава”, подвлачи Алексић.

Европосланици чули за прикупљање сигурних гласова и оћутали

Поптредседник НС наглашава да је о свему информисао посланике Европског парламента и да су они само саслушали они што је испричао.

“У јеку преговора о изборним условима, напредњаци не окрећу главу да било шта промене, већ раде још горе ствари него раније. Они знају да им је подршка пала и зато појачавају свој притисак злоупотребљвајући институције. То се данас не ради само у локалним и државним јавним предузећима, већ и у Порској управи и свим другим државним установама где су посталвјени партијских кадрови СНС”.

Подсетимо, потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић, објавила је раније сведочење једног од запослених у Банци Поштанска штедионица, који је описао како изгледа шема прикупљања капиларних гласова у тој државној банци.

“На врху пирамиде се налази председник Извршног одбора банке, Бојан Кекић. Он добија од Звонка Веселиновића и Андреја Вућића инструкције о томе шта је потребно радити. Кекић даље ангажује чланове Извршног одбора да скупљају капиларне гласове – Наташу Марковић, супругу Драшка Марковића, једног од директора Телекома, Ненада Ралевића, иначе пријатеља Дарка Шарића, и Александру Чортану. Они затим шире мрежу преко Гојка Радисављевића, директора филијале, Милоша Ралевића, помоћника директора пословне мреже, Дејана Поповића, директора Регионалног центра Београд.

Њих тројица обилазе филијале које припадају граду Београду и осталим директорима и шефовима експозитура деле листе”, преноси Тепић сведочење радника из Поштанске штедионице.

Запослени су се, како наводи потпредседница Странке слободе и правде, жалили да су дужни да донесу од 20 до 40 сигурних гласова и да им је речено да ће, уколико то не ураде, трпети санкције.

“По истом принципу се враћају ти капиларни гласови, Дејан Поповић и Ненад Ралевић дају секретарицама да убацију електронски у Еxел табеле, које касније шаљу Бојану Кекићу. Кекић затим организује позивни центар и проверава да ли су особе које су нашле на списку заиста потписале и пружиле подршку владајућој странци. Кад утврде да су подаци аутентични, Кекић спискове носи Андреју Вучићу”, стоји у изјави једног од запослених коју је Тепић представила “Новој”.