Прочитај ми чланак

Нови дипломатски скандал: Два члана Председништва БиХ назвала Србију агресором

0

Два члана Председништва БиХ, Жељко Комшић и Шефик Џаферовић, оптужили су данас власт у Србији да „злоупотребљава принцип универзалне надлежности у процесуирању ратних злочина“, након што је на уласку у Србију ухапшен држављанин БиХ Един Врања. Комшић и Џаферовић наводе и да је „Србија потписница Дејтонског споразума као агресорска страна“.

У заједничком саопштењу Комшића и Џаферовића се тврди да хапшење Врања „представља нови у низу срачунатих прогона над грађанима Босне и Херцеговине“ од српских власти.


Циљ српских власти је, наводе, „ревидирање истине о рату у Босни и Херцеговини и изједначавање зараћених страна када је реч о почињеним злочинима“.

„Чињеница да, с једне стране, српске власти штите правоснажно осуђеног ратног злочинца Новака Ђукића, као и читав низ осумњичених за геноцид у Сребреници и друге злочине, а да с друге стране континуирано хапсе припаднике оружаних и полицијских снага РБиХ, јасно указује да прави циљ није процесуирање ратних злочина, већ селективни прогон са политичким мотивима“, наводи се у саопштењу, преноси Фена.

Политичку позадину оваквих поступака српских власти, кажу Комшић и Џаферовић, „већ раније су разоткрили и судови у европским државама, који су, поступајући на основу оптужница и потерница из Србије у случајевима Ганић и Дивјак, констатовали да је реч о политички мотивисаним оптужницама, те да они не би имали фер и поштено суђење у Србији“.

Сматрају да у случају хапшења Врања, ако постоји основ сумње, све наводе треба да испитају правосудни органи Босне и Херцеговине, који у сарадњи са другим државним органима имају обавезу да се укључе у овај случај и затраже његово изручење.

У супротном, ако Србија одбије изручење, Комшић и Џаферовић кажу да ће на тај начин бити послата „недвосмислена порука да је Србија непријатељска средина за грађане БиХ, која не гарантује никакву правну сигурност, већ да искључи жели да врши прогон бранилаца БиХ од агресије“.

„Подсећамо да је Србија потписница Дејтонског споразума као агресорска страна, јер међународне мировне споразуме потписују искључиво учеснице у међународним оружаним сукобима. Очигледно је да иста та Србија наставља да спроводи свој ратни план кроз прогон грађана БиХ“, стоји у саопштењу, преноси Танјуг.