Прочитај ми чланак

Новаковића шаљу у затвор: „Одмазда Вучића након ‘линча’ у Председништву“ (ВИДЕО)

0

За мене је велика част што ме Вучићево тужилаштво гони, а Вучићев суд осуђује, у супротном бих посумњао у домете властитог политичког деловања. Као и сви диктаторски режими, ова власт мисли да опозицију могу заплашити кажњавањем и репресијом. Напротив, неће нас поколебати него учврстити у поколењу, јер ми више не бранимо право на равноправност, него право на физичко постојање и слободу - каже за Директно.рс потпредседник Народне странке Борислав Новаковић, који је јуче осуђен на затворску казну од шест месеци.

Новаковић је јуче осуђен на казну затвора од шест месеци (условно две године) за догађај који се одиграо пре готово три године. Он је тада покушао да спречи хапшење члана Народне странке и сада није спорна сама првостепена одлука суда већ, како каже, то што је судији требало свега петнаест минута да је донесе.

– Судија није направио процесну грешку, може он и после петнаест минута да саопшти пресуду. Али је логично, након оваквог процеса који је деликатан, који је правно сложен, да судија после десет, петнаест, двадесет дана, када изанализира чињенице и изведене доказе – донесе одлуку. Чињеница да је петнаест минута након закључења главног рочишта донео одлуку мени много тога говори. Ако је он након 15 минута био спреман да сагледа све правне чињенице и донесе осуђујућу одлуку – мени је то знак да је реч о политички монтираном процесу – објашњава Новаковић.

Он је ову пресуду повезао са недавним догађајем када је, на позив Александра Вучића „да дођу да га линчују ако смеју“, заједно са челницима Народне странке отишао у Председништво Србије, где је дошло до жестоког вербалног окршаја који је претио да прерасте и у физички обрачун. Ово је, како Новаковић каже, „прва одмазда“ председника Србиије Александра Вучића након догађаја у Председништву.

– Нисмо никакви фанатици, али од данас смо још одлучнији и спремнији на све ризике и жртве у борби против Вучићевог режима. Сматрам да је ова пресуда нека врста егземпларног кажњавања и служи за пример да би одвратила све који се усуде и дрзну да раде против ове власти. Неће нас одвратити, само ће радикализовати наше емоције и скратити рок трајања ове власти. Од умерених противника, они праве фанатизоване непријатеље – закључио је Новаковић.