Прочитај ми чланак

Новак Недић – јањичар у оделу

0

Генерални секретар Владе Србије и човек од поверења Александра Вучића, познат по мењању клубова, према оптужбама навијача био је покровитељ осуђеним вођама хулигана, а руководство Партизана га је сумњичило за ширење атмосфере страха и јавног линча - пише НИН у најновијем броју.

Иза групе Јањичари, која је насилно преузела Партизанову трибину, стајао је Новак Недић, садашњи генерални секретар Владе Србије, који је на тој функцији од када је Александар Вучић био премијер 2014, потврдио је професор Правног факултета и сада бивши потпредседник ФК Партизан Владимир Вулетић у емисији Утисак недеље.

Јањичаре су у то време предводили Александар Станковић звани Сале Мутави, Вељко Беливук – Веља Невоља и Ненад Вучковић Вучко, који је до јуна 2016. био у Специјалној бригади Војске Србије, а од тада је функционер Жандармерије. Беливук је након што је октобра 2016. убијен Станковић, коме је од 2013. године 12 пута одлаган одлазак у затвор као вођи групе дилера дроге, преузео вођење Јањичара који су у међувремену преименовани у Принципе. Он и још 22 припадника групе се сада терете да су као организована криминална група одговорни за убиство Милана Љепоје, коме се судило као члану Пинк пантера, као и убиства навијача Горана Величковића и Здравка Радојевића. Терете се за две ловачке пушке, два пиштоља ЦЗ 99 и један глок 19, као и 100 грама кокаина, хероина и марихуане.

У захтеву за спровођење истраге Тужилаштва за организовани криминал наводи се, међутим, да су деловали од 2019, чиме је прескочен период настајања и јачања ове групе, чему је и јавност била сведок гледајући дешавања на трибинама. Сумње да је Новак Недић, који је истовремено и члан Главног и Извршног одбора СНС-а, а пре свега човек од поверења Александра Вучића, повезан са овом групом јављале су се и раније. Био је на сахрани убијеног Станковића, а навијачи Партизана су на својим форумима износили тврдње како је покровитељ Јањичара.

Привремено руководство ФК Партизан је 16. априла 2016. изнело тешке оптужбе након што их је група навијача гађала јајима на трибинама. Саопштило је тада да је гађање „учињено по налогу генералног секретара Владе Републике Србије Новака Недића и једног од вођа навијача Ненада Вучковића, иначе активног војног лица“ у овом саопштену још се наводи:

ФОТО: Војска Србије

– Недић и Вучковић настоје да прошире атмосферу страха, јавног линча, да нечасно и примитивно спрече одржавање легално сазване ванредне скупштине. Зна Новак Недић, челник ове осовине страха и принуде, да му је легална скупштина једина и последња брана да као генерални секретар Владе Србије доводи и смењује тренере, доводи и продаје играче, утиће на састав тима, доводи вођу навијача на седнице органа клуба да одлучују о играче, утиче на капиталним питањима.

ФОТО: ФК Црвена звезда

Убрзо након тога 28. априла 2016. Станковић, Беливук и Дарко Ристић пред камерама нападају тадашњег директора ФК Партизан Милоша Вазуру и брутално пребијају његове сараднике. Тада премијер Вучић практично унапред аболира Станковића речима да никог није дотакао, а Беливук и Ристић добијају условне казне. На исти начин како је насиљем преузела трибину, ова група је друге навијаче Партизана спречавала да узвикују пароле против Вучића и власти. Јањичари, како им и име говори, били су прилично необична скупина састављена од навијача других клубова који су изненада и истовремено „заволели“ Партизан. Тако је Станковић био навијач Звезде, а Беливук Рада.

Ту .“јанњичарску“ особину је показао касније и Новак Недић. Он је 2019. путовао са руководством ФК Црвена звезда у Хелсинки на утакмицу квалификација за Лигу шампиона. Затим се те године учланио у Звезду да би се убрзо Ишчланио, након што су навијачи протестовали. Звезда је издала саопштење:

– ФК Црвена звезда обавештава јавност да се Новак Недић самоиницијативно учланио у наш клуб. Иако су подаци наших чланова недоступни јавности, због специфичне ситуације проверили смо поменуту информацију, која се испоставила тачном. Контактирали смо Новака Недића који је одмах одлучио да се ишчлани из клуба. Овим је стављена тачка на све будухе спекулације на ту тему.

Какве су мотиве Недић и „јањичари“ имали да мењају клубове може се само наслутити. Према истраживању ЦИНС-а из 2017, Недић је био повезан са Дејаном Гргићем, једним од челника Интернатионал Спортс Оффице, која је заступала перспективне фудбалере Партизана. ЦИНС закључује да је ова фирма постала активна од када су функционери Партизана постали Новак Недић и његов отац адвокат Војислав Недић, такође функционер СНС-а.

Новака Недића и „Јањичаре“ везују и друге чињенице. Војни синдикат је фебруара 2017. поднео кривичну пријаву против официра Касарне Растко Неманњић“ код Панчева, оптужујући их да су вођама навијача Александру Станковићу и Вељку Беливуку, као и Ненаду Вучковићу, али и Новаку Недићу, омогућили да користећи оружје и муницију Војске вежбају пуцање током 2016. Крик је открио да је тужилаштво одбило ову пријаву јер су нестали докази. Тужилаштво је констатовало да су преснимљене траке са сигурносних камера, а да су из Дневника рада где су уписане особе које долазе у касарну исцепане две странице. Такође, у случају убиства Властимира Милошевића међy Беливуковим адвокатима је био и Владимир Лучић из адвокатске канцеларије Недић, коју води отац генералног секретара Владе и у којој је Новак Недић радио као приправник, а затим као адвокат.

Беливук је правоснажно ослобођен марта 2019. након што су вештаци током суђења променили налаз ДНК. Занимљиво је да нека вештачења Беливукових телефона и позива и порука које је размењивао нису изведена до краја овог поступка. Чак и за она која су изведена истражитељи нису идентификовали његове саговорнике. Тако се констатује да се чуо са извесним Вучком, што је био надимак жандара Ненада Вучковића. И телефони Александра Станковића нису уопште вештачени након његовог убиства 2016. Новак Недић је од доласка СНС- а на власт у Влади, јер је од 2012. до 2014. био заменик генералног секретара. Као близак сарадник Вучића, тешко да би нешто радио без одобрења председника Србије и, што је важније, у овом случају СНС-а. Ни пријава за сексуално узнемиравање службенице, против које је након тога обустављен поступак за отказ, није га зауставила у напредовању да од заменика постане генерални секретар. функционер СНС-а и председник скупштинског Одбора за правосуђе Владимир Ђукановић у отвореном писму председнику СНС-а и Србије је написао:

– Председниче, да се не лажемо више, истина је да банда Вељка Беливука није могла да ради све то што је радила а да није имала озбиљну логистику наших људи. Да, људи из наше странке.

Није открио на кога мисли од страначких функционера, али је то сузио наводом:

– Тој полицији је неки политичар морао да нареди да пружа логистику.

Вучић је реагујући на то рекао:

– Могу да вам кажем да сам сигуран да ће бити и више него што је уобичајено ухапшених највиших носилаца државне власти.

Нажалост, из свега приложеног чини се да ће одлучивати Вучић, а не тужилаштво и суд, да ли ће уопште бити прогона и ко ће од функционе ра СНС-а евентуално одговарати за повезаност са Јањичарима.