Прочитај ми чланак

Нова Влада Немачке, нови ПРОБЛЕМ за Вучића

0

Данас је озваничен договор који значи дефинитиван одлазак са власти ЦДУ Ангеле Меркел, која је подржавала ауторитарне лидере у Европи и била главни спољнополитички заштитник Вучићеве ауторитарне власти.

Немачке Социјалдемократе, Зелени и Странка слободних демократа договориле су се око формирања нове Владе у којој ће Олаф Шолц СПД бити канцелар, Кристијан Линднер лидер Слободних демократа (ФДП) министар финансија, а Аналена Бербок из Зелених ће постати министарка спољних послова.

Фрау Меркел је преко Александра Вучића подржавала политику стабилократије, не осврћући се на стање демократије у Србији и поштовање људских права и слобода. Заузврат, Меркелова је тражила од Вучића да заврши причу око Косова, што је он, умногоме, учинио Бриселским и Вашингтонским споразумом.

Меркелова је на Косову годинама била најпопуларнији страни политичар, а редовно је дочекивана паролама попут „Желимо вам срдачну добродошлицу, госпођо савезна канцеларко“.

Истовремено, Вучић је омогућио немачким фирмама да искоришћавају српску јефтину радну снагу, дајући им милионске субвенције. Овај пакт Меркел – Вучић трајао је готово 10 година, а последице по Србију су драстично ограничавање демократских слобода, медијска цензура, цветање криминала и корупције, али и крах владавине права.

Од нове Владе Немачке свакако се може очекивати коренита промена приступа према ауторитарним европским режимима и реафирмација вредности на којима је заснована Европска унија. А Вучић се у то никако не уклапа.