Прочитај ми чланак

НОВА ВЛАДА: Брнабић и 4 министра сигурни, нема Расима, стижу “младе” наде

0

Нова влада Србије требало би да буде формирана крајем септембра, а већина имена нових министара и даље су непозната јавности. Ипак, готово је извесно да ће функцију премијера и убудуће обављати Ана Брнабић, фотеље у Немањиној 11 задржаће још најмање четири актуелна министра, а у њој неће седети досадашњи министри привреде и туризма Горан Кнежевић и Расим Љајић. Незванично се спекулише да је неколико посланика из редова СНС у игри за министарске позиције.

Парламентарни избори одржани су још пре три месеца, а формирање нове владе требало би да буде окончано до краја овог месеца.

Иако се тај тренутак озбиљно приближава, и даље је много тога непознато.

Ипак, неколико министара има осигурану позицију и у новој влади, поједини извесно одлазе, а неки су на танком леду.

Закидање СПС-а

И даље нема званичне информације ни да ће СПС бити партнер СНС и у новој влади. Ипак, судећи по формирању коалиција на локалу, може се закључити да ће ствари функционисати на исти начин и на републичком нивоу.

То би требало да значи да ће социјалисти, који су до сада водили шест ресора, бити озбиљно закинути. У овом тренутку, функционери СПС-а предводе неколико јаких министарства – спољних послова, енергетике, државне управе, екологије… и мало је вероватно да ће им сви они припасти и у новој расподели карата.

Готово је извесно да ће Ивица Дачић остати на позицији шефа дипломатије, а сви остали ресори којима је руководио СПС су под знаком питања.

Према досад објављеним информацијама, могуће је да СПС “спадне” са шест на свега два или три министарства у новој влади. Од тога ће зависити и да ли ће Александар Антић и Бранко Ружић остати у Немањиној 11.

Награђивање Недимовића, “кажњавање” Зоране

У фотељи премијерке готово извесно ће остати Ана Брнабић, а Бранислав Недимовић, који је био први на листи СНС, требало би да буде награђен за рад у претходне четири године. Није искључено да ће остати на позицији министра пољопривреде, а врло је вероватно да ће му бити додељена и функција потпредседника нове владе.

Извесно је да ће фотељу сачувати и Синиша Мали, кога је, упркос аферама у које је био умешан, председник СНС у више наврата похвалио и није искључено да уз министарску, обавља и функцију потпредседника владе.

У Немањиној 11 највероватније ће остати и Зорана Михајловић, министарка саобраћаја, грађевинарства и инфраструктуре, али се спекулише да ће њен ресор бити подељен на два министарства. И она сама је једном приликом изнела став да њен ресор не треба делити, али да таква могућност није искључена.

Ко ће пре до фотеље?

Према најавама, у новој влади биће више нових него старих министара, али су неки дуго година у политици.

Већ дуго жељу да пређе у Немањину 11 има председница Скупштине Маја Гојковић, која је “пикирала” Министарство културе и информисања. Она је била озбиљан кандидат да га преузме и пре две године, али и пре седам, када је најављивана реконструкција тадашњег кабинета Ивице Дачића. Међутим, у трци за ту позицију је, према нашим сазнањима Ана Илић, саветница Ане Брнабић.

Илић је по именовању у кабинет премијерке 2017. постала саветница задужена за филмску индустрију, креативне индустрије, туризам и дигиталну забаву. Пре тога је била шефица кабинета Ане Брнабић у Министартсву за државну управу.

У контексту нових министара помињу се и Ирена Вујовић, бивша председница Општине Савски венац, и посланица Марија Обрадовић. Обе као кандидати за министра животне средине. Медији су писали да би Вујовић могла да добије прилику и да води неко јавно предузеће.

Као највероватнији наследник Горана Кнежевића на месту министра привреде помиње се Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије. Да лидер СНС Александар Вучић има велико поверење у њега, видело се и кад га је позвао да буде део српске делегације у Вашингтону, где су Београд и Приштина у присуству Доналда Трампа потписале споразум.

Стефановић “на мукама”, неки иду добровољно

У новој влади сигурно неће бити Горан Кнежевић, који се из здравствених разлога опрашта од високе политике. Да више неће бити министар недавно је потврдио и Расим Љајић, који је у последњих 20 година био члан чак девет влада.

“Било би неозбиљно да после свега кажем да сам се шалио или предомислио. Нисам ни једно ни друго. Остајем при томе, јер ме обавезује јавно изговорена реч и обећање које сам дао. Моја странка ће добити министарско место у влади, а о персоналном решењу још разговарамо унутар странке”, навео је он недавно.

О томе шта ће бити са Небојшом Стефановићем и да ли ће поново бити министар није се много говорило у јавности, али је евидентно да није у доброј позицији.

После низа афера вероватније је да остане без министарске фотеље, о чему се незванично и прича у политичким круговима.

У Немањиној 11 готово извесно неће бити Горан Триван, актуелни министар екологије, а исто се спекулише и за Владана Вукосављевића, министра културе.

Министарску фотељу вероватно неће задржати ни министар рада и социјалне политике Зоран Ђорђевић, од кога је јавност тражила оставку током пандемије, с обзиром на велики број заражених, па и преминулих, у геронтолошким центрима широм Србије.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!