Прочитај ми чланак

НОВА РУНДА ДИЈАЛОГА власт-опозиција на тему слободе медија, затворена за медије?!

0

Нова рунда округлог стола власти и опозиције биће одржана у понедељак, а главна тема састанка биће медији, саопштено је из Фондације за отворено друштво, која заједно са Факултетом политичких наука организује разговоре о изборним условима.

Из фондације најављују да ће само уводна излагања бити доступна за јавност, због чега медијска удружења и новинари негодују.

Наредног понедељка власт и део опозиције састаће се на Факултету политичких наука по трећи пут, како би дискутовали о стању у медијима, чији представници ће највећи део времена провести са друге стране врата, пошто се од модела „Четам хауса“ не одустаје. Када разговор буде готов, врата ће бити отшкринута.

„Направићемо мали прес центар у коме ће новинари моћи да се информишу. Важно нам је да се разговори одвијају и да што је могуће више информација о њима буде доступно јавности“, изјавио је Милан Антонијевић из Фондација за отворено друштво.

Или све, или ништа – поручују они о којима ће се дискутовати. У Удружењу новинара Србије кажу – не можемо да учествујемо на састанку са којег је извештаваје забрањено и позивамо учеснике и организаторе да састанак отворе за јавност.

„УНС у исто време тражи од учесника дијалога да кажу коме од њих смета отварање разговора за јавност и тиме покажу како виде слободу медија и право грађана да знају о чему се и како разговара. УНС неће подржати договор власти и опозиције о медијима мимо демократских правила, ван институција и у одсуству јавности и оштро ће се супротставити сваком покушају ограничавања новинарских слобода“, наводе из Удружења новинара Србије.

Новинарка дневног листа Данас Сафета Бишевац оценила је да округли столови о изборним условима „врло траљаво и јадно делују“.

„Ја се сећам, као новинарка Наше борбе пратила сам преговоре, то јест, долазак покојног Ричарда Холбрука у Београд, разговор са Слободаном Милошевићем, па смо тако џеџали испред представништва Србије и чекали да да неко из америчке администрације, делегације изађе и нешто каже, пошто је наравно, Милошевић био потпуно затворен за домаће медије“, казала је Бишевац.

Познати су тема и формат разговора, као и ставови дела медијских професионалаца, али једно је још увек упитно – да ли ће се опозициони Савез за Србију првог дана следеће недеље појавити на ФПН-у? У тој организацији кажу да одлука још није донета, али ће бити до краја седмице.