Прочитај ми чланак

НОВА РУКАВИЦА У ЛИЦЕ СРБИЈИ: Скот упорно провоцира домаћина

0

Нови иступ амбасадора САД око Косова, који излази из дипломатских норми, наишао на оштре критике Београда. Амерички представници често се понашају као да су у колонијама

АМЕРИЧКИ амбасадор у Београду Кајл Скот не одустаје од недипломатског манира сталних провокација и мешања у унутрашње ствари Србије, које су и обележиле претходне три године његовог мандата.

Скот је поново „бацио рукавицу у лице“ Београду пре неколико дана, када је изјавио да је кривица за блокаду дијалога Београда и Приштине на обе стране, иако су косовски Албанци ти који су увођењем такса на српску робу и усвајањем платформе о преговорима практично убили разговоре.

Српски државни врх бурно је реаговао на овај последњи иступ Скота, у којем многи виде још један притисак Запада на Србију и њено руководство да буде кооперативнији око решавања косовског питања и других важних тема, попут односа са Русијом.

Од када је предао акредитиве, почетком 2016, Скот, практично, није пропустио ниједну прилику да „пецне“ Београд, због чега је био на мети и отворених критика, пре свега, шефа дипломатије Ивице Дачића, да се не меша у наше ствари, јер ни наши амбасадори то не чине у Вашингтону и другим земљама.

Скот се није либио ни да даје своје мишљење о протестима због Савамале, да замери министру одбране Александру Вулину због изјава о генералу Владимиру Лазаревићу, да лично „контролише“ гласање на два биралишта током београдских избора, али ни да отворено тражи од Београда да се одрекне председника Венецуеле Николаса Мадура.

Бивши шеф дипломатије Владислав Јовановић каже, за „Новости“, да су се страни амбасадори у Београду, а посебно амерички, „отели контроли“ још почетком деведесетих, а посебно разбахатили после 2000, често демонстрирајући надмоћ и понашајући се као да смо колонија:

– Актуелна власт покушава да покаже отпор према оваквом понашању, али то тешко иде, јер су они просто навикнути да без последица искачу из дипломатских оквира. У томе предњаче америчке дипломате, прво јер долазе из једне од најмоћнијих држава, и друго јер су нам отели део територије и сад мисле да имају право да нас уцењују и диктирају захтеве.

Стеван Гајић, из Института за европске студије, подсећа да је Скот дошао у Србију док је на власти у САД била једна администрација, а наставио мандат под новом, Трамповом:

– И у самој Америци постоји нека врста хаоса око спољне политике, па се то очигледно прелива и на службовање њихових амбасадора.

„ШАМАР“ УСРЕД ВЛАДЕ

МОЖДА и најжећа провокација Скота била је када је октобра прошле године, усред Владе Србије и у присуству министарке Зоране Михајловић, изјавио да косовска влада није такозвана већ Влада Косова, које је независна и суверена земље, са својим изабраним представницима. Српски државни врх оштро је реаговао на ове речи, али Вашингтону није упућена протестна нота.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!