Прочитај ми чланак

НОВА ПРАКСА ВЛАСТИ: „Хапсе“ само за камере

0

kriminalci

Политичари „хапсе” и „пресуђују” преко малих екрана, а када истраге „зарибају”, онда спуштају лопту: тада је штета већ учињена.

Владајућа коалиција имала је устаљену праксу. Прво се кроз незваничне канале у медијима појави и најави ко ће да буде ухапшен. И за неколико дана се то и догоди. Тако је и било до скоро.

Данас, нова пракса је следећа: када се деси нека афера надлежни и ненадлежни громогласно најаве да ће њени актери брзо и немилосрдно бити ухапешни. И ништа од тога!

ТВ истраге

 

Судови под притиском
– Сага о атентатору на Бека је стварно скандал. Да л‘ је атентатор аматер, да л‘ је атентатор жена…То је до те мере отежало вођење кривичног поступка и истраге да, ево, ни данас немамо епилог. Проблем је што се, кад нема резултата, политичари устреме на правосуђе. Као бивши судија, знам да је то озбиљан притисак, и узалуд апелујем годинама, али не вреди, иако међу њима има и правника – објашњава Прелевић.

 

„Пут до затвора је врло кратак”, изјавио је крајем јула премијер Александар Вучић на почетку афере „лото”, а републички тужилац Загорка Доловац истог дана је покренула хитну истрагу. Данас, биланс је следећи: хапшења одговорних нема, оштећена куглица 21 се случајно појавила прво на ТВ-у, а тек онда је извучена из бубња. А директор „Лутрије” Александар Вуловић који се повукао „из моралних ралзлога“ иде у нову државну фотељу.

Велика се бука подигла око намештања фудбалских утакмица. Полиција је најавила да ће хитно саслушати све, па и директора Звезде Звездана Терзића, да истражују седам намештених утакмица, да ће ући у кладиниоце… И ништа!

Добар је пример и Драгослав Космајац, „највећи нарко-дилер у Србији“, како га је оценио Вучић. Ухапшен је у новембру прошле године, а три месеца касније уз кауцију од 200.000 евра ево га на слободи.

Почело у време ДС

– ТВ истраге и пресуде почеле су још с афером пандемије грипа и несташицом вакцина, која је кулминирала хапшењем Светлане Вукајловић, тадашње директорке РФЗО. Четири године се чека на судски епилог хапшења из 2011. – каже за „Блиц“ Божо Прелевић, адвокат и бивши коминистар полиције.

Кад политичар крене да узима правду у своје руке, то се не заврши на добро.

– И по питању хапшења, и по питању најављивања пресуда, политичари би морали да запамте: немојте журити са обећањима, обиће вам се о главу! – тврди Прелевић.

– Мислим да је наша дијагноза следећа: политичари не разумеју улогу правосуђа, а то доводи до непоштовања људских права на која смо се као држава обавезали. То се мора променити – каже Прелевић.

(Блиц)