Прочитај ми чланак

Нова опомена Вучићу – Политико: Највећи протести у Србији, народ тражи оставке

0

"Демонстрације изазване масовном пуцњавом највеће су од свргавања моћника Слободана Милошевића 2000. године", пише портал Политико о петим по реду, протестима "Србија против насиља".

„Хиљаде демонстраната изашло је у суботу на улице Београда на петом протесту против, како тврде, ескалације насиља које је подстакла владајућа странка у земљи. Покрет под називом ‘Србија против насиља’ покренут је након две масовне пуцњаве прошлог месеца. Ово су највећи протести откако су демонстранти 2000. године свргнули моћника Слободана Милошевића“, пише Политико.

Портал пише да су „демонстранти изразили љутњу према владајућој странци због културе насиља, за коју кажу да је подстакнута медијима под контролом владе“.

Демонстранти траже да влада одузме дозволе за емитовање канала који промовишу насилне садржаје и да забрани новине које нападају политичке неистомишљенике. Траже и оставке министра унутрашњих послова и шефа обавештајних служби, подсећа портал.

“Овде сам за све нас, посебно за своју децу. Дакле, не треба да протестују, већ раде и живе у својој земљи како треба”, рекла је 33-годишња математичарка Бојана Поповић за АФП током протеста.

„Данас, док ходамо улицама, носићемо не само бол, већ и наду да ће се деца осећати безбедно у школама. Наду да ће све жртве насиља добити правду и мир, нада да ћемо смоћи снаге да изградимо боље друштво које кажњава неправду и насиље“, рекао је глумац Ненад Маричић, преноси Политицо локалне медије.

Једна група демонстраната пустила је балоне са хелијумом позивајући председника Србије Александра Вучића да оде. На балонима је био транспарент са поруком: „Вучићу одлази“ испод велике слике председника, преноси Политицо.