Прочитај ми чланак

НОВА ИЗДАЈА: Вучић предао Шиптарима и Газиводе и целу енергетику Косова

0

Косово и Србија су усвојили мапу пута за примену енергетских споразума у оквиру дијалога под посредовањем ЕУ, објавио је на Твитеру специјални изасланик за дијалог Косова и Србије Мирослав Лајчак.

– Са великим задовољством могу да објавим да су Косово и Србија управо усвојили мапу пута за примену енергетских споразума у оквиру дијалога под посредовањем ЕУ. Ово је велики корак напред – написао је Лајчак.

Он је такође објавио и мапу пута за имплементацију енергетских споразума, која има девет тачака.

Политички аналитичар Душан Јањић изјавио је да договор о примени мапе пута за енергетику, који је потписан у Бриселу, предвиђа да Срби са севера Косова убудуће морају да плаћају рачуне за утрошену струју, а да ће српски Електросевер добити лиценцу за рад на Косову.

Специјални представник Европске уније (ЕУ) за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак саопштио је да су Косово и Србија усвојиле Мапу пута за имплементацију енергетских споразума у оквиру Дијалога уз подршку ЕУ. Споразум су у Бриселу потписали директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић и заменик косовског премијера Бесник Бисљими.

У споразуму од девет тачака, се наводи да ће компанија за дистрибуцију и наплату електричне енергије на северу Косова – Електросевер, добити лиценцу од приштинских власти и да ће у року од седам дана Електросевер доставити податке о потрошачима косовској компанији за дистрибуцији струје (КЕДС) и косовском оператеру преносног система електричне енергије (КОСТТ).

Наводи се и да ће КЕДС и КОСТТ у року од 30 дана имати приступ кључној трафостаници Валач, која је до сада била под контролом Београда.

„Коначно смо усвојили мапу пута за имплементацију енергетских споразума из 2013. и 2015. године. Ово омогуц́ава фактурисање електричне енергије у четири општине на северу Косова, у складу с косовским законима и регулаторним системом“, саопштио је Бисљими након потписаног споразума у Бриселу.

Душан Јањић је рекао агенцији Бета да ће према усвојеној Мапи пута за имплементацију енергетских споразума, Електросевер до краја ове године бити потпуно интегрисан у косовски енергетски систем.

„Ово је добар аранжман јер ће Електросевер добити од Приштине лиценцу и дозволе да на северу Косова врши дистрибуцију и наплату струје. Такође, Електросевер ће добити и сагласност од турске комапније која је надлежна за дистрибуцију струје на целом Косову“, казао је Јањић.

Међутим, по његовим речима, сва „драма“ овог споразума ће се видети када Електросевер достави податке о ненаплаћеној струји.

„Суштински проблем је у немогућности наплате струје на северу Косова, а самим тим и у немогућности испуњења обавеза које је преузела косовска влада према турском оператеру. Пре пет година дуг за утрошену струју потрошача на северу Косова је од 2008. године износио 115 милиона евра. Струја на северу Косова деценијама није плаћана, то ће сад морати да се плати, што ће највероватније изазвати протесте код локалног становништва“, истакао је Јањић.

Оценио је да ће преговоре о наплати дуга за струју сада морати да води Српска листа, а не Београд.

„Београд ће морати да плати“, казао је Јањић и додао да је дуг за струју на годишњем нивоу преко 11 милиона евра.

„Од следеће године, косовска влада неће давати из буџета турском дистрибутеру новац за утрошену струју на северу Косова. То ће морати да ради Србија“, рекао је он.

Јањић је појаснио да од грађана неће моћи да се наплати цео дуг за струју, а већина фирми на северу Косова се налази под управом косовске Агенције за приватизацију.

„Чак ни ‘Трепча’ више није српска, већ пет година је, правно али не и фактички, под ингеренцијом косовске Агенције за приватизацију. Тако да наплата дуга за струју требало би да иде у међусобна потраживања, а то поглавље још није отворено“, нагласио је Душан Јањић.