Прочитај ми чланак

НОВА АФЕРА Отац министра с врхом српске полиције у италијанској фабрици оружја

0

Бранко Стефановић је у мају 2019. године пословно посетио италијанску фабрику оружја "Берета" заједно са делегацијом Министарства унутрашњих послова Србије, сазнаје БИРН.

Када је маја 2019. године висока делегација Министарства унутрашњих послова Србије посетила „Берету“, познату фабрику оружја смештену на северу Италије, са собом су повели и тројицу представника фирме ГИМ. Према сазнањима БИРН-а, један од њих био је и Бранко Стефановић, отац министра полиције, који је на пут кренуо у својству специјалног саветника.

Foto: Printscreen

После чињеница које је БИРН објавио о посети Бранка Стефановића „Крушику“ и његовом службеном путу у Саудијску Арабију у својству правног саветника ГИМ-а, ово је још један од доказа који показују повезаност оца министра полиције и тог београдског предузећа за трговину оружјем. Одлазак у „Берету“ је посебан у односу на посете Ваљеву и Ријаду јер је Стефановић старији овога пута био део званичне државне делегације.

Ово је директно у супротности са тврдњама министра полиције Небојше Стефановића да његов отац нема никакве везе са ГИМ-ом и пословима трговине наоружањем и војном опремом. Документација до које је дошао БИРН показује да су осим Бранка Стефановића пут Италије у мају 2019. године кренули и власник ГИМ-а Горан Тодоровић, као и Драган Ђорђевић, бивши официр за везу српске амбасаде у Риму. Вишечлану делегацију МУП-а предводио је Иван Ристић, у то време помоћник директора полиције. Он је претходно обављао функцију заменика шефа кабинета Министра унутрашњих послова Небојше Стефановића.

Представници „Берете“ на састанцима су били директор продаје из сектора за Одбрану и спровеђење закона Антонио Бјонди и менаџер истог сектора Алесандро Костаљиола ди Фијоре.

На питања упућена „Берети“ да ли су се њихови директори састајали са представницима ГИМ-а, Стефановићем и Тодоровићем, као и са представицима МУП-а које је предводио помоћник директора полиције Иван Ристић, од италијанске фабрике смо добили писани одговор који потврђује наша сазнања.

– Потврђујемо да смо у посету примили представнике компаније ГИМ и људе које сте навели као део делегације – наводи се одговору БИРН-у.

Стручњаци упозоравају да би заједнички послови државних службеника који су најближи сарадници министра полиције и приватне фирме у којој је ангажован отац тог истог министа, требало да буду знак за узбуну.

Иако су се представници ГИМ-а и „Берете“ састали најмање два пута, није до краја јасно шта је био исход ових посета и колико су оне повезане са државним војним фабрикама и са потребама Министарства унутрашњих послова. Састанци су организовани у седишту фабрике у градићу Гардоне Вал Тромпија, који се налази стотинак километара североисточно од Милана. У оквиру посете организована је и проба „Беретиног“ арсенала на фабричком стрелишту.

Министарство унутрашњих послова није одговорило на питање БИРН-а која је била сврха заједничког путовања са представницима фирме ГИМ, о чијем трошку је организован пут, као и каква је била улога оца министра полиције на тим разговорима.

До прве посете „Берети“ дошло је дакле само два месеца након што је крајем новембра 2018. године БИРН објавио прву причу у којој је открио да је маја 2017. Бранко Стефановић био део шесточлане делегације која је посетила војну фабрику „Крушик“ у Ваљеву како би уговорили посао продаје оружја за Саудијску Арабију. БИРН је такође објавио да је Бранко Стефановић јуна 2018. године у својству правног саветника ГИМ-а путовао у Саудијску Арабију.