Прочитај ми чланак

НОВА АФЕРА ИЗ КРУШИКА Српско оружје продато Украјини да убијају Русе у Данбасу

0

Бугарска истраживачка новинарка Дилијана Гајтанџијева, која је прва писала о незаконитој трговини оружјем из Србије, објавила је нови текст на сајту Armswatch и нове доказе који показују да је украјинска војска користила српско оружје у рату у Данбасу.

Србија службено није извозила оружје у Украјину од почетка оружаног сукоба између Украјине и самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР). Међутим, чини се да је оружје произведено у 2016. години украјинска војска користила у рату на Данбасу, наводи се на сајту armswatch.com.

Минобацачку гранату М73 ХЕ КВ серија 02/16, 60-метарску са фотографије , пронашли су војници ДНР-а у Данбасу, према фотографијама које је објавило Министарство обране ДНР-а 9. новембра 2019. Граната је испаљена од стране украјинске војске, али није експлодирала.

Ово није први документовани случај српске минобацачке гранате коју је испалила украјинска војска, наводи Гајтанџијева у поменутом тексту.

Документи до којих је Arms Watch дошао показују да су 2016. године три стране владе наручиле и купиле такве 60 мм М73ХЕ минобацачке гранате из српске фабрике оружја Крушик: америчка влада, Саудијске Арабије и Уједињених Арапских Емирата. Документа погледајте ОВДЕ.  и ОВДЕ.

Саудијска Арабија, према јавно доступним подацима, службено не извози оружје у Украјину. Америчка влада службено је дозволила извоз смртоносног оружја у Украјину годину дана касније, у децембру 2017. УАЕ је, међутим, украјинско оружје извео у Украјину.

Војни споразум између Уједињених Арапских Емирата и Украјине потписан је 24. фебруара 2015. у Абу Дабију, који ће према тадашњем председнику Петру Порошенку ојачати украјинске одбрамбене способности. Након потписивања споразума, саветник украјинског министра унутарњих послова Арсена Авакова, Антон Герашченко, најавио је да ће та сарадња укључивати ​​“испоруку одређених врста наоружања и војне опреме у Украјину“ из УАЕ.

– Врсте и количина испорука, као што можете замислити, нису за објављивање на Фејсбуку – рекао је Герашченко. Он је тад нагласио је да се „за разлику од Европљана и Американаца, Арапи не плаше Путинове претње да ће трећи светски рат почети у случају испоруке оружја и залихе муниције Украјини“.

Документи откривају да су УАЕ у 2016. купили укупно 120 000 ком. минобацачких граната произведених у српској фабрици оружја Крушик. Међу њима су такве минобацачке гранате 60 мм М73 као оне пронађене у Данбасу, наводи Arms Watch.

Извозник је била приватна српска компанија ГИМ, коју је према пристиглом ГИМ-овом писму Крушику заступао отац српског министра унутрашњих послова Бранко Стефановић. У писму компанији Arms Watch ГИМ негира да је министров отац био везан за ГИМ. Међутим, у недавном ТВ интервјуу председник Србије Александар Вучић потврдио је да је Бранко Стефановић био запослен у ГИМ-у, наводи Дилијана Гајтанџијева, у новом тексту о афери Крушик.

Председников коментар уследио је након што је Arms Watch објавио истрагу ко наоружава терористе ИСИС-а у Јемену. Документи које је објавио Arms Watch откривају да је српско оружје које је произвео Крусик и које је иста фирма ГИМ извезла у Саудијску Арабију завршило с терористима Исламске државе у Јемену. Компанију је, према процурелим документима, заступао отац српског министра унутрашњих послова. Три дана након што је Arms Watch пустио причу, 18. септембра српски министар унутрашњих послова Небојша Стефановић ухапсио је узбуњивача из Крушика Александра Обрадовића, наводи Гајтанџијева

Бугарска новинарка Дилијана Гајтанџијева још једном је нагласила да српски тужиоци уместо да истражују трговину оружјем терористима у Јемену, они покрећу истрагу против узбуњивача и терете га за откривање пословних тајни.

– Његово хапшење изазвало је серију протеста у Србији и он је пуштен из затвора, а сад је у кућном притвору. Ипак, Александар Обрадовић је ухапшен, а они који тргују оружјем иду слободно – закључила је Дилијана Гајтанџијева.