Прочитај ми чланак

Норвежани ушли у ЕПС! План Вучића и Малог почео да се спроводи

0

В.д. директора ЕПС-а Мирослав Томашевић обавестио је чланове Надзорног одбора овог предузећа да је Влада Србије ангажовала фирму "Rystad Energy" како би спровела комплетну анализу електроенергетског сектора, али и да би дала смернице властима у Србији. У допису таксативно је наведено шта су све обишли и урадили норвешки представници, као и то шта се очекује у наредном периоду.

У документу који је 12. јануара послат члановима Надзорног одбора, наводи се да је прикупљена документација и извештаји од свих енергетских јединица као што су предузећа ЕПС, ЕМС и Електродистрибуције Србије како би се норвешка фирма упознала са целокупним стањем.

У допису Томашевић је саопштио да је 9. јануара одржан састанак са министарком Дубравком Ђедовић (новом Зораном) и шефом Вучићевог кабинета, а пре тога Динкићевог кабинета – Ивицом Којићем, састанку су присуствовали и норвешки консултанти који су изнели свој план.

Већ 10. јануара, реализована је посета огранку термоелектране „Костолац, где су Норвежани обишли Костолац А и Б, али и површински коп Дрмно. На крају последњи дан који је забележен у допису јесте 11. јануара када су одржани први радни састанци у управи ЕПС-а на теме производње угља, енергије, финансијске функције…

Друга фаза, која је почела састанком 9. јануара трајаће 15 недеља.

„У фокусу ће бити повећање транспарентности и разумевања неопходних мера, сагледавање, вредновање и умањивање ризика, израда листа краткорочних, средњорочних и стратешких пројеката на дуги рок, са одређивањем приоритета“, наводи се у допису Томашевића.

Подсећамо, Нова.рс ексклузивно је објавила да је Влада Србије склопила почетком септембра тајни уговор са норвешком фирмом „Rystad Energy“ о консултантским услугама за енергетски сектор. Уговор с овом фирмом, у који је Нова.рс имала увид, склопљен је директно, без расписивања јавне набавке, а потписао га је министар финансија Синиша Мали.

Позивајући се на енергетску кризу у Србији, која је ескалирала крајем прошле године након колапса у ЕПС-у, а која је додатно продубљена због рата у Украјини, Влада Србије је донела одлуку да ангажује консултанта за решавање „енергетских изазова“ који чекају нашу земљу.

Уместо расписивања јавне набавке, одлучено је да се, мимо процедура, овај посао повери фирми „Rystad Energy“, под образложењем да би у супротном „Република Србија била у обавези да пружи информације које сматра да би њихово откривање штетило битним интересима њене безбедности“.

На овај документ стављена је ознака „строго поверљиво“, као и на закључак, којим је цео посао потврђен и који је Влада Србије у техничком мандату усвојила на седници 1. септембра 2022. године.

Након што је Нова објавила садржај, Влада и председник Александар Вучић потврдили су наша писања И између осталог изјавили да су Норвежани тражили да се смени већина директора у енергетском сектору.

У међувремену, Надзорни одбор Електропривреде Србије усвојио је одлуку и дао предлог Влади да ЕПС из јавног предузећа промени форму у затворено акционарско друштво са 100 одсто акција у власништву државе.

„Прелазак у акционарско друштво допринео би подизању максималне ефикасности пословања, успостављању ефикасног система управљања и вођења послова, рационалнијем коришћењу кадровског потенцијала и повољнијим условима за ефикасније отварање и развој тржишта“, наводи се у образложењу одлуке.