Прочитај ми чланак

Њујорк тајмс: Вучић повезан са Беливуком и криминалом, као и његов син Данило

0

Њујорк Тајмс објавио је текст о председнику Србије Александру Вучићу, али и везама криминалног клана Вељка Беливука с државним руководством, што се дешава упоредо с доласком на власт СНС и Вучића 2012. године.

Почетком марта 2021. године, председник Србије Александар Вучић појавио се уживо на телевизији заједно са премијером и министром унутрашњих послова. Вучић је тада поручио да има важно саопштење о хапшењу банде из подземља која је одговорна за вишеструка убиства, пише Њујорк Тајмс.

“Министар полиције упозорио је гледаоце да удаље децу од телевизора, док су на екрану иза њега биле фотографије одсечених глава, тела без главе… Вучић је похвалио полицију И обавештајне службе И нагласио да су за длаку избегли да И сами буду убијени. Било је то шокантно презентовање, чак и у земљи као што је Србија. Ипак, то је само био језиви почетак кампање оваквих открића”, пише овај медија.

Након тога почели су да цуре детаљи убистава у предграђу Београда, где су мучили, комадали и убијали људе.

“Вођа банде био је велики хулиган трговац кокаином, Вељко Беливук оптужен за убиство и низ других тешких злочина. Спомињало се да је у добрим односима са полицијом и обавештајним службама. Он И његови људи су фотографисани у друштву моћних људи, међу којима је био и син председника, Данило Вучић”, наводи се у тексту.

Беливук је касније говорио да је његова група радила по налогу и потребама Вучића, што се видело и из судских транскрипта.

„Беливук је упозорио да ће уколико Вучић настави поступак против њега, имати још много тога да каже“м изјавио је он.

У једном „бизарном телевизијском интервјуу“ неколико месеци након хапшења, он је тврдио да су Беливукови људи од својих жртава правили „људске ц́евапе“ и слали их Беливуковом шефу Радоју Звицеру.

Осим тога, Тајмс пише да је судски документовано да су Беливук и његова група добили у МУП-а подршку у претходних 10 година.

Додатно, овај медиј објашњава да наводи да је све ово могло да се деси без Вучићевог знања „изазива смех у Београду“.

„Вучић има готово у потпуности контролу над свим аспектима јавног живота – од парламента, преко судова, полиције, бизниз…. Хапшење Беливука и његове групе можда је једна од ретких одлука последњих година коју није контролисао“, пише даље.

Новинар овог медија, који је писао текст, објашњава да му је речено пре него што је дошао у Србију „да ће његови позиви бити праћени и да ће га можда заустављати и испитивати“.

„Вучић је бриљантно искористио проблеме српске мафије, стварајући окружење где му замагљена линија између организованог криминала и државе иде у прилог“, наводи се у тексту.

Осим тога, овај светски познат медиј пише да би Беливук можда и остао насилник мањег значаја да се његов живот није десио упоредо са успоном Александра Вучића.

„Отприлике, 2012. године када је Вучић преузимао контролу над безбедносним агенцијама, нова група хулигана појавила се на стадиону Партизана, а Беливук је замољен да им се придруж, када је и кренуо успон групе Јаничари. Тамо где су раније хулигани имали неформалну подршку полиције, углавном за продају дроге, везе ове нове групе са државом биле су директне и политичке. Беливук и његов нови вођа Александар Станковић, познатији као мутави убрзо су почели блиско да сарађују са својим покровитељима у МУП-у. У једној преписци, Беливук је истакао своју верност, а његов саговорник написао је да велики шеф то зна. Не зна се на кога се мисли“, пише даље.

Тајмс пише да како је Вучић консолидовао власт, постепено је преобликовао Србију у аутократију, за шта у прилог наводи и извештај Фридом хауса за 2019. годину.

„Ипак, захтев за пријем Србије у ЕУ ишао је својим током, као да бирократе из Европске уније нису приметиле да је Вучић иде у погрешном смеру. Једна важна полуга моћи за Вучића су медији. Он је искористио државну телекомуникациону компанију да купи локалне ТВ станице. Пинк телевизији специјализована је за ријалити програме и она му кроз своје емисије помаже у свему томе. Али, најбесрамнији скандалозни лист“, наводи се даље.

Овај лист подсећа да су током Вучићеве инаугурације 2017. године, хулигани, међу којима и припадници јаничара, помогли да се демонстранти уклоне.

„Вучићев стил владања постајао је све ауторитарнији, са јавним испољавањем лојалности од стране његових сарадника“, истиче Њујорк Тајмс.