Прочитај ми чланак

Њујорк тајмс бесни: Срби су руски савезник у сред Европе! Поменули и Дамњана

0

Пропагандно гласило глобалиста Њујорк тајмс објавило је текст о томе како су Срби савезници Руса у сред Европе, који чак подржавају "инвазију Кремља на Украјину". Осим тога што су разговарали са западном петом колоном у Србији, новинари Њујорк тајмса су као највеће проруске снаге етикетирали Дамњана Кнежевића и Народне патроле, а од опозиционих партија Двери и Бошка Обрадовића. У тексту се, између осталог, наводи:

„Свестан тешких рана које је изазвало НАТО бомбардовање Србије пре више до 20 година, украјински амбасадор Олександер Александрович се појавио на српској телевзији након што је Русија извршила инвазију на његову земљу у нади да ће изазвати саосећање.

Међутим, уместо да добије времена да објасни ситуацију у којој се Украјина нашла, амбасадор је морао да нападе проруских аналитичара и да гледа снимке на којима се види како руски председник Владимир Путин проглашава Украјину за легло нациста.

Емисија коју је емитовала провладина телевизија трајала је три сата, а више од половине тог времена потрошено је на Путина. Љут због заседе у етру, амбасадор се пожалио продуценту на пропагандну вежбу Кремља, али му је речено да то не схвата лично и да је Путин „добар за њихов рејтинг“.

То што руски лидер, којег многи на Западу, укључујући председника САД Џоа Бајдена, сматрају ратним злочинцем, служи у Србији као мамац за гледаоце, подсећа да Кремљ и даље има обожаваоце у Европи, пише Њујорк тајмс.

Док Немачка, Пољска и неколико земаља ЕУ показују солидарност са Украјином тако што постављају заставе те земље на своје амбасаде у Београду, оближње улице у српској престоници одају почаст Путину.

Мурал насликан на зиду у Беогрду приказује лик руског вође уз реч „брат“.

Затим, ту је историја, или барем митологизована верзија прошлости која у случају Србије представјла Русију, словенски и православни хришћански народ, као непоколебљивог пријатеља и заштитника кроз векове.

Али, можда је најважнија улога Путина то што га поједине нације виде као сигурну луку и чија се политика врти око култа жртве које су неговане огорчењем и негодовањем према Западу.

Аријан Ђан, психотерапеут из Београда, рекла је да је била шокирана недостатком емпатије међу многим Србима за страдање Украјинаца, али је схватила да многи и даље носе ожиљке и трауме из прошлости која је избрисала сваки осећај за бол других.

„Појединци који трпе трауме са којима се никада нису суочили не могу да осете емпатију“, рекла је она. Друштва у којима појединци вуку трауме и ожиљке, према њеним речима, само понављају исте приче о сопственој патњи изнова и изнова. Такав наратив „брише сваку одговорност“ за оно што су они урадили другима.

Осећај жртве је дубоко укорењен у Србији, обзиром злочине које су починили ентнички сродници током балканских ратова деведестих година прошлог века. Слично томе, Путин своју инвазију на Украјину преставља као праведни напор да заштити прогоњене етничке Русе, који припадају „руском свету“.

„Путинов ‘Руски свет’ је тачна копија онога што наши националнисти зову ‘Великом Србијом'“, рекао је новинар и колумниста Бошко Јакшић. Обоје се хране делимично запамћеним историјама прошлих неправди и избрисаним сећањима на сопствене грехе, оцењује новинар.

Мала група демонстраната окупила се испред амбасаде САД, а затим се придружила много већим проруским демонстрацијама, са демонстранима који су махали руским заставама и транспарентима украшеним словом „З“, које је постало симбол подршке руској инвазији у Украјини.

Дамњан Кнежевић, лидер Народне патроле, екстремно десничарске групе која је организовала скуп, рекао је да осећа солидарност са Русијом, јер је на Западу приказана као агресор.

Русија је имала дужност да штити етничке сроднике у Украјини, као што је то чинила Србија у Босни, Хрватској и на Косову, рекао је Кнежевић.

Бошко Обрадовић, лидер „Двери“ рекао је да жали због цивилних жртава у Украјини, али је инсистирао да „НАТО има огромну одговорност“ за њихову судбину. Обрадовић је у недељу окупио присталице на предизборном митингу у Београду. Испред улаза у салу продавале су се српске падобранске беретке, војне капе и руске заставе.“