Прочитај ми чланак

Њој – у затвору или Тузли – Зорана: Руси су звери, да видимо где нам је место

0

Долазе времена кад морају да се доносе одлуке које се сад чине тешке, али већ сад треба да размишљамо о месту Србији у наредних 50 година јер се мењају геополитичке прилике у свету, изјавила је потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић и истакла да је чињеница да Русија води освајачки рат у Украјини.

Србија је реаговала у УН и подржала резолуције којима се осуђује напад Русије на Украјину. Чињеница је да Русија води освајачки рат у Украјини и да се тамо дешавају озбиљне ствари и зверства и ми треба да кажемо да ли то подржавамо или не, истакла је Михајловић за Курир ТВ, саопштило је Министарство.

Ако је наша политика да желимо чланство у ЕУ, онда морамо да размишљамо и о томе шта је следећи корак, сматра она.

Коментаришући изјаву министра унутрашњих послова Александра Вулина да Србији није место у ЕУ, Михајловић је рекла да је то легитимно мислити, „а да ли је паметно показаће време“.

„Ако неко седи у Влади и владајућој коалицији чији је то један од приоритета, и прича о томе да Србија не треба да буде у ЕУ – то је апсолутно неморално и лицемерно“, оценила је Михајловић и додала да би „те странке“ требало да изађу из Владе и владајуће коалиције и да на изборима представе свој програм и виде да ли имају подршку грађана.

„Мислим да Вулин не може да промени пут Србије ка ЕУ“, закључила је Михајловић.

Бавићу се енргетиком била у влади или не

Михајловић је навела да, иако се и у техничком мандату ради пуним капацитетом, нова Влада за област енергетике је важна, јер ће бити политички снажнија за спровођење неопходних промена.

Ми смо у децембру прошле године отворили кластер четири у преговорима са ЕУ, који обухвата и енергетику, али од тада нисмо даље много напредовали, јер имамо опструкције и у Србијагасу, и у ЕПС. Зато је важна нова Влада, јер ће бити политички јача и моћи ће да спроведе неопходне кораке у енергетској транзицији, рекла је Михајловић.

За Србију је стратешки важно да изгради нафтовод којим би излазила на Медитеран, односно на луке у Албанији и Грчкој, и била транзитна рута ка северу, повезивањем са Мађарском, оценила је она.

Михајловић је рекла да су процене да је за ту диверсификацију потребно око милијарду евра.

То јесте велика инвестиција, али Србији даје могућност да буде и потпуно сигурна кад је реч о снабдевању нафтом, али и да буде транзитна рута, закључила је Михајловић.

Рекла је и да нема одговор на то да ли ће бити у Влади или не, јер зо зависи од разговора које ћу имати, али је поручила да ће се „сигурно бавити енергетиком, била у Влади или ван Владе“.

„То је моја професија, тиме се бавим већ 30 година“, рекла је Михајловић.

Коментаришући најаву мандатарке Ане Брнабић да ће нова енергетска политика бити приоритет будуће Владе, Михајловић је поручила да је пресрећна због тога и да је енергетика основа привредног развоја.

„Жао ми је што се многи баве енергетиком а о енергетици мало знају. Мислим да енергетиком треба да се баве људи који добро познају енергетику а пре свега енергетску безбедност, и да коначно схватимо да енергетска безбедност не зависи само од енергетике него и политике“, оценила је Михајловић.

Нећу одустати од тога да људи добију истину о несрећи у руднику Соко

Михајловић је, одговарајући на питања новинара уочи Националниг дијалога о праведној зеленој транзицији, демантовала да се Више тужилаштво у Нишу огласило ненадлежним за кривичну пријаву Министарства енергетике и рударства поводом несреће у руднику Соко, када је погинуло осам а повређено 20 рудара.

„Они су управо захваљујући нашој кривичној пријави од Основног тужилаштва у Алексинцу тражили да покрене другачију истрагу, а да Тужилаштво у Нишу буде ‘мониторинг’. Сачекаћемо институције да отворе документа и преслушају аудио записе а нико у Влади а ни ја лично нећемо одустати од тога да људи добију истину ко је именом и презименом одговоран за ту несрећу“, рекла је Михајловић и додала да верује да „ћемо врло брзо имати информације од оба тужилаштва“.