Прочитај ми чланак

НИЗ ОПТУЖБИ ВЉОРЕ ЧИТАКУ на рачун Србије

0

Њујорк -- Косовска амбасадорка у САД Вљора Читаку изнела је на седници Савета безбедности УН низ оптужби на рачун Србије.

Она је, између осталог, навела да је Београд тај који тражи изговоре да не седне за преговарачки сто с Приштином у Бриселу.

FOTO: TWITTER

Србија условљајва дијалог уклањањем такси на робу из централне Србије, казала је Читаку и поновила да је одлука о таксама директан одговор на „агресивну и бруталну“ кампању српске владе против Косова.

Према њеним речима, таксе нису проблем, већ су само изговор Београда за одбијање да седне за сто с Приштином у Бриселу.

Она је на седници СБ УН посвећеној Косову више пута поновила да не може да схвати зашто се СБ УН поново састаје и чешће говори о Косову, него о Сирији, Јемену, Венецуели где, према њеним речима, постоје прави проблеми.

„Неприхватљиво је да је Србија претворила ово тело у театар који је постао сцена за Србију да прича своју бајку свету, измишљење прича у који не сама не верује“, рекла је Читаку и додала да су седнице изгубиле своју сврху. Она је позвала чланице Савета безбедности да прекину, како је рекла, ову пародију и шараду.

Такође је оптужила Србију да није искрена у ангажовању у дијалогу о нормализацији и истакла да се неће водити дијалог о постојању Косова као слободне државе.

„Желимо да разговарамо о изградњи конструктивног односа међу суседима као равноправни, али ту лежи проблем, Србија се противи идеји да је Косово равноправно, зато стално стварају драме“, каже она.

Осврнула се и на недавну одлуку Приштине о Трепчи оптуживши Београд за „неоколонијалну“ реакцију. Косово неће преговарати о Трепчи или неком другом ресурсу, они су на Косову и припадају Косову, тврди она и додаје да Србија треба да жели мир, а ако то заиста жели онда мора да ради на томе.

Она је оптужила Београд и да врши притисак на Србе на КиМ и да спречава њихову интеграцију те да их користи као инструмент за своју политику дестабилизације.

Читаку тврди и да се главни осумњичени за убиство Оливера Ивановића крије у Београду и да Србија одбија да га преда косовским властима.

Наводећи да се Косово ослободило Србије пре 20 година, Читаку каже да је сад тренутак да Србија себе ослободи Косова, зарад мира и бëзбедности у региону.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!