Прочитај ми чланак

НИСУ ИСПОШТОВАЛИ СКОТА: Опозиција „заобишла“ америчког амбасадора

0

Зашто се на прослави у америчкој резиденцији нису појавили лидери СДС, ЛДП, ЛСВ, ДСС... Само Пајтић "бранио боје" опозиционара. Неке странке послале други ешелон

pol-skot_620x0

ВЕЋИНА лидера српске опозиције, од којих су многи претходних година били „обавезни“ гости америчких амбасадора у Београду на прославама Дана независности, није се појавила у уторак на пријему код Кајла Скота.

Од шефова парламентарних опозиционих странака присутан је био само председник демократа Бојан Пајтић, док су остали изостанак правдали разним разлозима – од путовања па до резолуција о геноциду, уз објашњење да недолазак није никакав показатељ евентуалних „шумова на везама“ с вашингтонском администрацијом.

На обележавању јубилеја тако није био бивши председник Србије а сада лидер СДС Борис Тадић. Његови сарадници рекли су нам да је имао „неке обавезе“. „Боје“ ове странке заступали су посланик Марко Ђуришић и портпарол Константин Самофалов.

Изостао је и Тадићев предизборни коалициони партнер Чедомир Јовановић. У ЛДП, како кажу, одбацују сваку помисао да је разлог Јовановићевог недоласка захлађивање односа са администрацијом једне од најмоћнијих земаља света:

– Јовановић није могао да присуствује пријему јер је био на пословном путу – поручују из ЛДП.

У ЛСВ, чији лидер такође није био код амбасадора Скота, кажу нам да Ненад Чанак није могао да дође због породичних обавеза.

БОШКО ОБРАДОВИЋ НИЈЕ ДОБИО ПОЗИВ

Иако су Двери током предизборне кампање оптуживали да су „прикривени амерички пројекат“ преко којег безбедносне структуре САД покушавају да подрију и дискредитују руски утицај у Србији, лидер ове странке Бошко Обрадовић такође није био на пријему код Скота. Он, за „Новости“, каже да позив није ни добио.

Санда Рашковић Ивић, председница ДСС, позив из Амбасаде САД је добила, али се ипак није појавила у башти резиденције на Дедињу:

– Због унапред заказаних обавеза, нисам могла да присуствујем пријему. Тог дана смо, на пример, у скупштинску процедуру предали Предлог резолуције о геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ.

Међу гостима на прослави Дана независности није се нашао ни лидер „Доста је било“ Саша Радуловић, али у његовој странци нисмо добили одговор на питање зашто није дошао.

Није било ни лидера радикала Војислава Шешеља, који каже, за „Новости“, да то и не треба да чуди:

– Нити смо позив добили, нити би нам пало на памет да идемо. Радикали, иначе, имају правило да се не одазивају позивима за прославе амбасада земаља које су бомбардовале Србију.