Прочитај ми чланак

Ништа од ЕУ бар до 2030, може НАТО! Вучић наставља суицидну евро политику

0

Србија неће моћи да постане члан Европске уније бар до 2030. године - порука је коју је руководство у Бриселу послало Александру Вучићу, али и поред тога актуелни режим ће наставити суицидну политику "Европа нема алтернативу".

После потврде „Брегзита“ на британским изборима и чврстог француског противљења проширењу, Вучић је добио потврду да бар наредних десет година Србија не може да рачуна на чланство у ЕУ, a врата су јој једино отворена за чланство у НАТО пакту.
 
Логично би било да Србија макар сада повуче ручну, почне да води рачуна о својим националним интересима и потражи спољнополитичке партнере на другој страни, али Вучић нема намеру да мења европски правац, што је данас потврдио и на састанку са министарком одбране Француске Флоранс Парли.
 
Вучић је одговарајући на питања новинара изјавио да ће се у наредном периоду Европска унија бавити Брегзитом, те да не може да нагађа какав ће бити однос ЕУ према Србији у ближој будућности.

– Са председником Француске Емануелом Макроном сам причао два пута о промени методологије за приступање ЕУ. Стигао је и други предлог који су упутиле земље Вишеградске групе. На нама је да чекамо – навео је он.

Вучић је оценио да је на Србији да настави да ради свој посао, истакао да има поверења у Макрона, али да у ЕУ “неће да чују ни за шта” док се не заврши Брегзит и склопе споразуми.

Подсећамо, Француска је предложила нову методологију за проширивање ЕУ.  Државна секретарка у француском Министарству за Европу Амели д Моншален је рекла да Француска предлаже да земље које преговарају о чланству у мери и брзини којом напредују добијају и приступ Савету министара ЕУ. Она је изјавила да по том предлогу могу политички учествовати у његовом раду и добијати економску подршку Европске уније.

 
Да нема ништа од скорог чланства Србије у ЕУ, потврдила је и француска министарка.
 
– Европска унија мора прво да се допунски реформише, у смислу буџета, политике и начина одлучивања. За то ће бити потребно више година – рекла је Парли.