Прочитај ми чланак

НИШТА ДОБРО: Макрон би да ојача утицај у Србији, Вучић му заузврат нуди метро

0

Након 18 година, један француски председник стиже у Србију. Аналитичари оцењују - Емануел Макрон жели да ојача француски утицај на Балкану, док Београд заузврат нуди Паризу пројекте. Вучић покушава да придобије за себе јачу политичку подршку Француске управо кроз економију, односно кроз давање посла француским фирмама, истичу посматрачи.

Првобитно планирана за децембар прошле године, па одложена због протеста Жутих прслука, аналитичари наводе да посета Емануела Макрона има за циљ да учврсти ослабљене односе са Србијом, ојача француски утицај на Балкану, али и да врати француске фирме у посао изградње београдског метроа.

Годину дана после сусрета у Паризу, 18 година после последње посете фрацуског председника Србији, многи верују да се доласком Емануела Макрона у Београд Француска враћа на Балкан.

Домаћини спремају дочек. Код Споменика захвланости Француској, према најавама из Председништва, Макрона ће дочекати неколико хиљада људи.

Ивица Младеновић, уредник у листу „Le Monde Diplomatique“, оцењује да је управо такав дочек по Макроновој мери.

„Видећете да је он много више од Оланда, Сакорзија или Митерана опчињен својом председничком улогом и историјском улогом француске нације, тако да неће бити неочекивао уколико буде искрено одушевљен спектаклуларним пријемом који му припрема Вучићев режим“, сматра Младеновић.

Са мање раширеним рукама француски председник дочекује потенцијалне нове чланице Европске уније. Зато после пријема, следи разговори и о политици проширења.

„Није то питање само Макрона већ је реч о општем, политичком консензусу унутар француског политичког поља, чак и шире на нивоу Европске уније или бар главних земаља Европске уније постоји консензус да ће даље проширење бити блокирано док се не реши унутрашња криза у функционисању саме Уније. У сваком случају улазак Србије у ЕУ је тренутно и биће сигурно и у наредним годинама ад акта“, истиче Младеновић.

Сличног става је и Наим Лео Бешири из Института за европске послове.

„Јасно је да ће Макрон и његова администреација новој Европској комисији, која ступа на снагу у новембру ове године, затражити нови план о проширењу ЕУ који ће бити реалистичнији, чвршћи и захтевнији за земље кандидате“, очекује Бешири.

Захтеваће француски председник решавање најкомпликованијег политичког проблема на Балкану. Пошто је после неуспелог берлинског отказан париски састанак, о Косову ће говорити у Београду. Бешири је уверен да Французи све више слуха имају за ставове Вучића.

„Француска није претерано гадљива на предлоге као што су размена територија, корекција граница, или све оно што се у последњих неколико месеци или годину дана помиње“, подсећа он.

Поменуће Емануел Макрон пословање француских компанија у Србији. Чим слети у Београд, обележиће почетак меодернизације аеродорома којим руководи француски Ванси.

Са Макорном ће слетети и представници компаније Алстом која је, иако су се укључиили Кинези, и даље у игри за пројекат београдског метроа.

„Већ неко време у француским дипломатским круговима кружи прича да је главни разлог овог Макроновог доласка у Србију уствари увођење Алстома и других француских фирми у посао око београдског метроа“, каже Ивица Младеновић.

„У понедељак ћемо видети да ли се се то обистинити, али већ сада је јасно да Вучић покушава да продибије јачу политичку подршку Француске управо кроз економију, односно кроз давање посла француским фирмама“, додаје он.

Досадашње слабе економске везе, последица су мањка политичке љубави последњих година, оцењује Франс прес и подећа да ће Фрацуска и Србија морати да превазиђу непријатост са обележавања стогодишњице примирја у Првом светском рату, када је Вучић био незадовољан местом на другоразредној трибини.

Пре само две године, незадовољан тиме што Француска није изручила Рамуша Харадинаја Србији, забранио је српским званичницима да путују у ту земљу. Баш тада је црном тканимом био покривен Споменик захвалности Француској – исти онај код кога ће дочекати Макрона.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!