Прочитај ми чланак

БРИТАНСКИ АМБАСАДОР: Нисам чуо да почињете преговоре са Бриселом

0

denis-kif

Брисел не спроводи политику кажњавања и сталног условљавања Србије. Нема нових услова око Косова. Све што се од Београда тражи произлази из Бриселског споразума.

Ово у интервјуу поручује Денис Киф, амбасадор Велике Британије у Београду, који каже да „није чуо да ико у ЕУ говори о отварању првих преговарачких поглавља у децембру, а да о датумима не прича ни премијер Вучић“.

* Али, премијер каже да никога неће да моли за датум и позива Брисел да се изјасни, ако нешто има, око Косова?

– Заједничка позиција ЕУ, укључујући Британију, јасна је од почетка преговора. У случају Србије, ЕК и земље чланице акценат су посебно ставиле на поглавља 23, 24 и 35 – о правосуђу, владавини права, људским правима и нормализацији односа са Приштином. Постоји јасан сет услова. Оно што је ЕУ рекла јесте да хоће да види пуну нормализацију односа Београда и Приштине. То је уграђено и у Бриселски споразум и тренутни задатак за учеснике у дијалогу јесте да га примене.

* Тражи ли и Лондон да се за отварање поглавља 35 испуни низ услова, међу којима је и уклањање „Парка мира“ у Косовској Митровици?

– Поглавље 35 је комплексно и тренутни фокус је на имплементацији Бриселског споразума. Ту имамо много детаља, много компликованих питања, и на томе треба да раде Београд и Приштина, уз помоћ Брисела.

* Када би преговори са ЕУ могли да почну?

– Мислим да постоји перспектива да до тога дође у наредним месецима. Извештај Европске комисије је препознао одређени напредак Србије, али је наглашено да је потребно још учинити око владавине права, права мањина, слободе медија, као и у дијалогу с Приштином.

* Да ли је председник Николић у праву када каже да ЕУ тражи да признамо Косово да бисмо постали члан?

– Оно што ЕУ тражи је пуна нормализација односа.

* Шта се под тим тачно подразумева? Правно обавезујући споразум?

– То је на двема странама да се договоре кроз процес дијалога.

* Очекује ли Лондон формално признавање независности Косова пре него што гласа да Србија буде примљена у ЕУ?

– Једини званичан захтев је да се постигне пуна нормализација. Позиција Британије о Косову је позната, али има земаља у ЕУ које га нису признале.

* Очекујете ли да Србија одмах уведе санкције Русији?

– Један од захтева преговарачког процеса са Бриселом је да кандидат усклади своју спољну и безбедносну политику са ЕУ. Премијер Вучић је био јасан каква је позиција Србије око Украјине и санкција и разумемо је. Нема никаквих „казни“, али питање усклађености спољне политике неће нестати. Суштински је то питање наших заједничких вредности, а не рачунања процента усклађености. Председавање ОЕБС је одлична прилика да Србија још једном потврди посвећеност заједничким европским вредностима.

* Има оних који сматрају да Брисел својом политиком гура Београд у загрљај Москве?

– Србија има блиске односе с Русијом, из низа разлога. Али последњи догађаји око „Јужног тока“ показују да Русија често доноси одлуке искључиво на основу својих интереса. Руси су отказали пројекат из сопствених економских разлога. ЕУ је само тражила, од самог почетка, да све што се ради на територији ЕУ буде у складу са прописима Уније.

НЕМА ЗАВЕРЕ ОКО ПУШТАЊА ШЕШЕЉА

* Како коментаришете тврдње да су западне земље утицале на ослобађање Шешеља, како би Србија била дестабилизована?

– Као бесмислицу и чисту теорију завере. Подржавамо Хашки трибунал, јер верујемо да је правда важна, али то је потпуно независна међународна институција.

ВУЧИЋ ИДЕ ДОБРИМ ПРАВЦЕМ

* Мислите да Влада Србије вуче праве реформске потезе?

– Премијер Вучић води Владу која предузима неке веома важне и храбре одлуке из области економије – финансијска консолидација, споразум са ММФ… Мислимо да је правац економских реформи којим је Влада кренула прави.

(Вечерње новости)