НИН: Крушик западао у дугове, док се иметак породице Петковић увећавао

0

Док је Крушик четири године по привилегованим ценама продавао оружје приватним предузећима, као што су ГИМ који заступа отац министра полиције Бранко Стефановић и фирме Слободана Тешића, једног од финансијера СНС-а, директор те државне фабрике у Ваљеву био је Младен Петковић, пише НИН.

За то време Крушик је западао у дугове, а иметак породице Петковић драматично је почео да се увећава, наводи НИН у новом броју у тексту „Породични бизнис и страначке везе“.

Петковићева супруга Александра основала је предузеће „Мавија“ 9. фебруара 2012. Предузеће убрзано расте и отвара нове ћерке фирме у исто време када Крушик шири своје послове са привилегованим приватним трговцима оружјем. Профит „Мавије“ у 2017. и 2018. био је 1,08 милиона евра или 937 пута већи него 2014. и 2015.

Са убрзаним развојем „Мавија“, маја 2017. оснива „Грапхене гроуп“, а фебруара 2019. и „Мавиа цонструцтион“. Фирма супруге директора Крушика добија уносне послове на државним пројектима, попут Београда на води и Коридора 11, пише НИН.

Породица Петковић, лично или преко својих предузећа власници су бројних некретнина: стан у Улици Исмета Мујезиновића на Новом Београду од 85 квадрата, у коме је до 2017. било седиште „Мавије“ и половина стана од 85 квадрата у истој улици, у својини су Александре Петковић.

На Врачару у Улици Стојана Протића на „Мавију“ се води стан од 170 квадрата, чија је вредност процењена на више од пола милиона евра и гаража од 12 квадрата. Ту је сада ново седиште „Мавије“. Још један стан на Врачару, у Молеровој улици, који је под хипотеком, води се на Александру Петковић. На име „Мавије“ 12. јула 2018. укњижена је и вила на Дедињу у Јеврема Грујића, од 193 квадрата и плац од 1.083 квадрата, а вредност те имовине је око 800.000 евра.

За време док су Петковићи енормно увећавали личну имовину, Крушику је блокиран рачун. Та блокада траје од 17. јануара 2017. Младен Петковић сада управља фабриком „Застава оружје“, подстио је НИН.

Узбуњивач Александар Обрадовић, против кога се још води поступак, каже да је после промене власти Крушик „постао партијски плен у коме је мало друштво одабраних механизмима за исисавање новца пунило своје џепове“. „Петковић је партијски војник без биографије, који је у недостатку знања и искуства Крушиком управљао ширећи страх и тензије. Кршио је прописане процедуре и пословне обичаје“, тврди за НИН Обрадовић.

Обрадовић је додао да је за све ове „заслуге“ Младен Петковић награђен тако што је лично економски узнапредовао са имовином од више милиона евра.

„Из којих извора толике некретнине, камиони и механизација, за нешто више од четири године рада и плате у Крушику“, запитао је Обрадовић.