Прочитај ми чланак

Професор Драган Симић: Николићева одликовања „совјетима“ – леп гест

0

Професор Факултета политичких наука Драган Симић изјавио је данас да је одлука председника Србије Томислава Николића да одликује 12 лидера бивших совјетских република „леп гест“ којим се тим државама одаје признање и захвалност за доследну политику непризнавања независности Косова и Метохије.

Симић сматра да су одликовања „повратак добре праксе“ у међудржавним односима, а негативне реакције на та одликовања означио је као „злонамерне“.

У изјави Тањугу, Симић је истакао да додела одликовања у односима две државе није неуобичајена ствар и да је то пракса коју историја међудржавних односа познаје вековима.

„Када је реч о последњих 12 одликовања која су додељена државама на истоку – Руској Федерацији и појединим бившим совјетским републикама, не видим за та одликовања неке друге разлоге, осим да се жели одати признање и изразити захвалност државама које воде доследну политику непризнавања независности Косова. Ништа више и ништа мање од тога“, рекао је Симић.

Симић сматра да је додела одликовања од стране председника Србије повратак добре праксе у међудржавним односима и да је изузетно важно да се, када за то има разлога као у наведеном случају, на тај начин искаже поштовање.

Према његовим речима, таква одликовања, која имају конкретан повод, дугорочно представљају подстрек сарадњи са тим земљама.

„У том смислу видим да постоје и те како велике шансе да се сарађује и са тим државама. Одликована је и Руска Федерација где су те могућности заиста огромне и где се доста већ и одмакло у сарадњи“, навео је Симић који је и директор Центра за студије Сједињених Америчких Држава при Факултету политичких наука.

Он је подсетио и да је председник Николић и раније одликовао пет држава земаља чланица Евроспке уније, вођен истим разлозима, односно непризнавањем независности Косова од стране тих земаља.

Држава, према Симићевим речима, у својој спољној политици треба да се окреће свуда где, у мирољубивој и узајамно корисној сарадњи, има интереса.

Симић је оценио и да су одређене негативне реакције које су се у јавности појавиле поводом одликовања државника из бивших совјетких република, „злонамерне“.

„Постоји равнотежа и реч је о једном веома конкретном питању и о државама које нису признале независност Косова и које доследно подржавају политику коју води наша земља. У том смислу, таквих држава у Европској унији је пет, а на истоку је таквих земаља, на територији бившег Совјетског Савеза, више“, подвукао је Симић.

Председник Србије указом је одликовао председника Руске Федерације Владимира Путина Орденом Републике Србије на великој огрлици за изузетне заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Србије и Русије.

Указом од 22. фебруара Николић је одликовао Орденом Републике Србије на ленти и председнике још 11 држава, а Орденом српске заставе првог степена за нарочите заслуге у развијању међународних односа и пријатељства народа бившег министра спољних послова Шпаније Мигела Анхела Моратиноса.

Орденом Републике Србије на ленти за заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа одликовани су председник Јерменије Серж Саргасјан, председник Азербејџана Илхам Алијев, председник Белорусије Александар Лукашенко, председник Грузије Михаил Сакашвили, председник Казахстана Нурсултан Назарбајев.

Истим ореденом одликовани су и председник Киргиске Републике Алмазбек Атамбајев, председник Молдавије Николаје Тимофти, председник Таџикистана Емомали Рахмон, председник Туркменистана Гурбангули Бердимухамедов, председник Украјине Виктор Јанукович и председник Узбекистана Ислам Каримов.

(Блиц)