Прочитај ми чланак

Николић: У Србији покренуте промене које се не могу зауставити

0

Toma+Nikolic

БЕОГРАД -Председник Србије Томислав Николић разговарао је данас у Београду са представницима хрватске националне мањине у Србији, који су истакли да је положај те мањине у Србији задовољавајући, саопштила је служба председника Републике за сарадњу с медијима.

Николић је рекао да су у Србији покренуте промене које се не могу зауставити и да је немогуће да дође нека власт која би погоршала односе између српског народа као већинског у Србији и грађана друге националности.

Саговорници председника су истакли да је положај хрватске мањине у Републици Србији задовољавајући, наводи се у саопштењу.

Уставом загарантована права а нарочито у области културе, образовања, информисања, службене употребе језика, углавном се примењују, истакли су припадници те мањине.

Међутим у примени прописаних стандарда постоји простор за унапређење кроз координацију и додатно заузимање свих заинтересованих страна, истакли су припадници хрватске мањине и додали да би се то могло огледати у улагању у објекте хрватске заједнице.

Један од таквих пројеката могао би бити адаптација зграде седишта Завода за културу војвођанских Хрвата у Суботици, која је купљена средствима Републике Хрватске.

Председник Николић и његови саговорници сагласили су се да је у интересу и Србије и Хрватске да на све могуће начине дођу до бољих односа и да увек има простора за побољшање сарадње.

Делегацију хрватске националне мањине су чинили Петар Кунтић председник ДСХВ, Славен Бачић председник Хрватског националног већа и Томислав Жигманов директор Завода за културу војвођанских Хрвата.

(Танјуг)