Прочитај ми чланак

Николић: Сарајевски атентат био је одбрана земље

0

nikolic-beta

Председник Србије Томислав Николић изјавио је на отварању изложбе о Сарајевском атентату да се чин Гаврила Принципа може разумети само као одбрана сопствене земље.

Томислав Николић је рекао да је то био контранапад на симбол монархије која је његовој домовини одузела слободу.

„Окидач на пиштољу Принципа био је окидач за подјармљене народе, али и окидач освајача за почетак Великог рата“, рекао је Николић у Архиву Југославије, преноси Бета.

Председник Николић је оценио да је изложба „Млада Босна и Сарајевски атентат“ од изузетног значаја за разумевање утицаја и околности које су довеле до Првог светског рата.

„И данас, као и у прошлости, велике силе намећу своје вредносне судове, не само за будућност већ и у тумачењу доживљеног, првенствено историјских догађаја“, рекао је Николић.

Николић је истакао да организација Млада Босна, која је извела атентат на престолонаследника Аустроугарске Франца Фердинанда, није следила великосрпску идеју – што потврђују сама имена чланова тог покрета међу којима је било и муслимана и Хрвата.

Изложбу је отворио српски члан Председништва БиХ Небојша Радмановић, оценивши да њено одржавање даје допринос расправама које се у последње време воде о узроцима и одговорности за избијање Првог светског рата.

„Пре сто година мала група људи, жељна борбе за слободу, направила је револуционарне кораке који су покренули Велики рат. Слобода је била идеја водиља Гаврила Принципа и осталих младобосанаца. Њих су и у прошлости као и данас, нападали они који хоће да освајају туђе, а бранили су их они који се боре за сопствену слободу“, нагласио је Радмановић.

Према његовим речима, Република Српска ће учеснике Сарајевског атентата увек сматрати борцима за слободу.

Изложбу „Млада Босна и Сарајевски атентат“ организовао је поводом обележавања сто година од почетка Првог светског рата, Архив Републике Српске.

Поставка аутора Бојана Стојнића биће изложена у Архиву Југославије до 30. септембра.

 

(РТС)