• Почетна
  • ПОЛИТИКА
  • НИКОЛИЋ ПИСАО КРАЉИЦИ ЕЛИЗАБЕТИ: Посветите пажњу Србији, у ратовима смо били на истој страни
Прочитај ми чланак

НИКОЛИЋ ПИСАО КРАЉИЦИ ЕЛИЗАБЕТИ: Посветите пажњу Србији, у ратовима смо били на истој страни

0

nikolic elizabeta
*Свестан сам чињенице да би моје обраћање могло да буде протумачено као недипломатско, али морамо избећи грешку и вратити Балкан у времена сукоба * Кад год бисмо кроз историју били нападнути, опредељивали смо се за отпор и борбу за слободу. У великом броју прилика наши су се поступци подударали са формираном међународном позицијом, борбом и циљевима Ваше нације.

Председник Србије Томислав Николић упутио је 2. јула писмо британској краљици Елизабети поводом иницијативе Лондона да се у СБ УН усвоји Резолуција о Сребреници. Писмо је Данас добио из обавештених кругова, а према нашим изворима, оно је достављено Амбасади Србије у Лондону и засад нема потврде да је и уручено.

Камерон: Да се не понови Сребреница

 – Британски премијер Дејвид Камерон изјавио је да се никада не сме заборавити шта се догодило у Сребреници пре 20 година. Камерон је присуствовао комеморацији жртава масакра у Сребреници у Вестминстерској опатији, пренеле су агенције. Комеморацији је присуствовало и више стотина Бошњака и Британаца, као и лорд Педи Ешдаун, који је био високи представник за БиХ 2002. „Никада не смемо заборавити шта се десило у Сребреници“, рекао је Камерон. Британски премијер је рекао да је 20. годишњица геноцида у Сребреници тренутак да се подсети на страдање хиљаде људи, као и њихових породица. „Морамо потврдити нашу одлучност да спречимо геноциде у будућности“, рекао је британски премијер.

„Ваше Величанство, лично Вам се обраћам, свестан чињенице да би моје обраћање, могло да буде протумачено као недипломатско, али морам, како не бисмо направили грешку и регион Балкана вратили у тешка времена сукоба које бисмо сви да заборавимо.

Најљубазније Вас молим да посветите пажњу једном озбиљном питању које би могло да поквари вишегодишње напоре Србије усмерена ка давању нашег скромног доприноса укупној стабилности Југоисточне Европе.

Наиме, ради се о предлогу Резолуције о Сребреници, који је у Савету безбедности УН, поднела Ваша земља.

Ми смо нација прилично различита од других које су сличне величине или моћи. Кад год бисмо кроз историју били нападнути, опредељивали смо се за отпор и борбу за слободу. У великом броју прилика наши су се поступци подударали са формираном међународном позицијом, борбом и циљевима Ваше нације.

Никада нисмо желели да одустанемо, да узмакнемо, нити да нам други одређују за шта ћемо се ми определити. Такво становиште било је веома захтевно, често и опасно, али на крају је носило олакшање и било је здраво за наш дух.

Имам на уму, између осталог, Први светски рат и Други светски рат, у којима су Срби приложили највећу могућу жртву. У ова два рата изгубили смо милионе најмлађих, најпаметнијих и најхрабријих људи, што је за последицу имало радикално смањење нашег становништва и изгледа за будућност.

Све је то учињено у уверењу да су слобода и достојанство човека врхунске вредности. Никада нисмо били вешти у хладном калкулисању наших улога и намера, већ смо се руководили осећањима.

Верујем да Вам је познато да су се Срби борили против Турака, Аустроугарског царства, Немаца и потом њиховог Рајха. Супротставили смо се и многим другима, чак и НАТО-у 1999. године, у вери да морамо бранити територију Косова и Метохије која историјски нама припада.

Њено величанство, Краљица Елизабета Друга, Уједињено Краљевство Велике Британије и Северне Ирске, Лондон“, наводи се у тексту писма, у који је Данас имао увид.

Сви ћуте

Писмо српског председника енглеској краљици изазвало је прави зид ћутања у врху државе. У МСП нам је речено нам је “знају да је председник Николић писаом свим чланицама СБ УН”.

У кабинету премијера кажу да “не знају за писмо краљици”, а амбасадор Србије у Лондону Огњен Прибићевић кратко је рекао:

Не могу да говорим о томе. У кабинету председика, по правилу, не говоре за “Блиц”.

Британски дипломатски кругови нису могли да верују шта је председник тражио од краљице.

Извор: Dnevni list Danas; Blic.rs