Прочитај ми чланак

ОНИ МИСЛЕ ДА ЋЕ ИХ ПУСТИТИ ТАЧИ: Николић хоће у Грачаницу, а Вучић би у Лепосавић

0

nikolic-vucic1

Премијер Ивица Дачић, коме је Приштина забранила долазак у Штрпце на почетак изборне кампање Грађанска иницијатива „Српска“, није једини државни званичник Србије који је планирао да пред локалне косовске изборе обиђе Косово и Метохију.

Према незваничним сазнањима Данаса, председник Томислав Николић би 10. октобра требало да иде у Грачаницу, а први потпредседник Владе Александар Вучић 23. октобра у Лепосавић.

Да ли ће Николић и Вучић, за разлику од Дачића, успети да уђу на КиМ, тешко је прогнозирати, јер у Влади Косова јуче није било могуће добити конкретан одговор на питање да ли се забрана уласка на КиМ током кампање односи на све званичнике Србије или ће се примењивати селективно.

Иако су после одбијања Дачића, који је одговорио претњом да ће напустити бриселске преговоре, поједини чланови косовске владе изјавили да је реч о „неспоразуму“ и да је премијер Србије „посебан случај“, заменик председника Владе Косова и министар правде Хајредин Кучи јуче је преко листа Коха диторе поновио да „током предизборне кампање ниједан српски званичник неће моћи да посети Косово“.

Кучи каже да је Дачићев захтев одбијен да се „не би дозволио утицај на унутрашњи процес, док ће други захтеви бити посебно разматрани, сходно карактеру посете“. Према његовим речима, „неће се дозвољавати политичке и партијске посете“, мада председнику Николићу ове године није дозвољено да посети манастир Грачаница ни за Божић.

Самуел Жбогар, специјални представник ЕУ у Приштини, изјавио је јуче да је „одлука Владе Косова резултат нервозе обе стране“ и указао да „није добро да остане на снази месец дана“.

Према незваничним сазнањима Данаса, Ивицу Дачића и његовог приштинског колегу Хашима Тачија у понедељак очекује радна вечера са високом представницом ЕУ Кетрин Ештон. Дачић је јуче потврдио да иде у Брисел, уз наду да то „неће бити његов последњи одлазак“ на дијалог с Приштином. Он каже да је прихватио позив Ештонове да се разговара о свим проблемима, јер ту спадају и „неиспуњавање обавезе о именовању српског представника у Централној изборној комисији (Косова) и проблеми верификације бирачког права пријављених грађана“.

– Неки представници земаља ЕУ послали су ми поруку да не могу да уцењујем Унију. Људи, освестите се! Нама су забранили улазак на Косово, одлучите прво о томе, а лако ћете после са мојим уценама. Никаквих уцена нема. Водите дијалог са оним ко може да оде на Косово – поручио је јуче Ивица Дачић.

(Данас)