Прочитај ми чланак

Николић: Еулекс је неспособан да осигура безбедност било кога на Космету!

0

Томислав Николић најоштрије осудио неспособност мисије Еулекс да одговори на његов захтев да 7. јануара у манастиру Грачаница присуствује Божићној литургији.

Председник Србије Томислав Николић осудио је неспособност мисије Еулекс на Косову и Метохији због изостанка одговора на његов захтев да 7. јануара присуствује Божићној литургији у манастиру Грачаници.

Како је саопштила прес служба Председника Србије, Николић је поднео захтев 28. децембра 2012. године мисији Еулекса у Приштини да 7. јануара у Грачаници учествује у Божићној литургији, саопштила је прес служба председника.

„С обзиром на то да још увек није стигао одговор на захтев, сасвим је очигледно да Еулекса није статусно неутрална мисија и да није у стању да осигура безбедност било кога, па ни председника Србије на Косову и Метохији, чиме се обесмишљава постојање те институције на територији Покрајине“, наводи се у саопштењу.

Председник Србије Томислав Николић очекује да се у наставку преговора Београда и Приштине обезбеди примена међународних прописа и Резолуције 1244, а пре свега да се омогући безбедност свих грађана који бораве на територији КиМ, без обзира на националну припадност.

„Ограничења слободе кретања представљају грубу повреду основних људских права дефинисаних у Повељи УН и неприхватљива су са аспекта цивилизацијских вредности за које се и Европска Унија залаже“, наводи се у саопштењу.

(РТС)