Прочитај ми чланак

НИКОЛА АЛЕКСИЋ, ДАМЊАН КНЕЖЕВИЋ И ДР ЈОВАНА СТОЈКОВИЋ о Видовданском протесту

0

Дан након успешно завршеног видовданског протеста испред Скупштине Србије, када се упркос јаком пљуску скупило око пет хиљада патриота са жељом да јасно изразе свој став против издаје Косова и за породичне традиционалне вредности, председник Еколошког покрета Нови Сад, Николе Алексића, који је на Видовдан прекинуо вишедневни штрајк глађу и жеђу, критиковао је организаторе Видовданског протеста јер му није дозвољено да са бине се обрати окупљенима.

Због тога је Никола Алексић издао саопштење у којем је снажно напао организаторе Видовданског протеста. Убрзо су др Јована Стојковић, испред народне иницијативе „Децу вам не дамо” и Дамњан Кнежевић, испред народне иницијативе „Нема предаје Косова и Метохије” издали саопштење у коме су оповргли оптужбе и конкретно објаснили због чега Алексић није говорио на споменутом скупу.

Сва три саопштења преносимо у целости.

НИКОЛА АЛЕКСИЋ: Истине и заблуде око Видовданског протеста

„Због злонамерних и неоснованих коментара и напада на моју личност због протеста и ступања у осмодневни штрајк жеђу и глађу испред Народне скупштине, ради своје базе и следбеника дужан сам да изнесем чињенице које се лако могу проверити да би се ставила тачка на различите коментаре. Јавни скуп (протест) сам заказао оног часа када сам обавештен да су содомити заказали за 23. јун своју параду срама у Пионирском парку са почетком у 11.00 сати. Мислио сам да ћу као и 2011, 2012 и 2013 године спречити параду срама позивајући народ на протест у исто време, али пред тзв. Народном скупштином због животних проблема народа, а не због баханалија настраних особа.

На основу Закона о јавним скуповима, јавни скуп се мора пријавити надлежној полицијској станици најмање пет дана пре почетка скупа, што сам урадио благовремено још 8. јуна и пошто скуп није био забрањен, добио сам право на организацију јавног скупа до испуњења циљева (без датумског ограничења) на платоу испред тзв. Народне скупштине. Циљеви јавног скупа наведени у пријави надлежној полицијској станици су били следећи:

1. Рушење Владе Србије
2. Увођење ванредног стања 
3. Образовање Владе националног спаса 
4. Образовање Преког народног суда 
5. Хапшење свих политичара, генерала и тајкуна од 1990 до данас
6. Расписивање референдума о будућности Србије.

Пријава јавног скупа са наведеним циљевима је прихваћена од стране полиције и по закону нико други не може добити дозволу за неки други јавни скуп на истом месту у исто време из разумљивих разлога. 

Када сам дошао у суботу, 23. јуна на пријављену локацију видео сам да је плато испред тзв. Народне скупштине потпуно ограђен и изолован паноима са сликама жртава са Косова и неприметан са спољне стране до висине од 2 метра.

На мој захтев усмено упућеног полицији панои су скинути трећи дан, али не и метална ограда и потпорне греде које су чврсто подупирале металну ограду. После сам схватио зашто је ограда остављена и одвојила грађане који су долазили на мој протест ради испуњења испостављених циљева.
По доласку на плато испред тзв. Народне скупштине од стране грађана сам обавештен да се по Београду деле непотписани позиви неког полицијског синдиката, од 33 постојећа, да и они организују свој протест у исто време и на истом месту где сам ја већ добио дозволу и започео штрајк жеђу и глађу. Такође и организација Срби на окуп за одбрану Косова и Метохије је најавила свој протест и упућена је од стране полиције на плато испред тзв. Народне скупштине у исто време и на исто место пошто им је забрањен јавни скуп на тргу Републике. Поред наведених организација најављена је и организација Ратних војних инвалида, али нешто раније у току дана да предају тзв. Народној скупштини захтев за решавање њихових проблема. По закону и логици, своје протесте би могли да одрже на истом месту само као подршку момзаказаном и прихваћеном протесту и јавно испостављеним циљевима, а никако ако имају супротне ставове или захтеве из разумљивих разлога. 

У недељу ме је обишао и Дејан Милошевић, командант Гвозденог пука, ратних ветерана из Куршумлије, који ми је обећао њихов долазак ради подршке испостављеним циљевима Патриотског блока. 

У уторак, 26. јуна ме је обишла др Јована Стојковић са мужем Владимиром која ме је са сузама у очима одговарала да прекинем штрајк жеђу. Одбио сам и разговор на ту тему. Тражио сам од ње објашњење као једне од учесница најављених протетста због више најављених скупова на истом месту у исто време на коме ја имам приоритет и дозволу за одржавање јавног скупа. У начелу смо се договорили за заједнички наступ без политичара ради остварења испостављених циљева. Обећала ми је да ће истог дана послати Дамњана Кнежевића који је и поднео пријаву полицији у име организације Срби на окуп (али не на платоу испред тзв. Народне скупштине, него на тргу Републике) да се договоримо око говорника и њиховог редоследа, наравно, укључујући и моје колеге  из Новог Сада који ће доћи само због учешћа на централном протесту (са свим најављеним организацијама) по мом позиву. 
Дамњан Кнежевић је дошао тек сутра дан, 27. јуна и врло се надобудно понашао непримерено мојим годинама као саговорника. Прешао сам преко тога као преко недостатка домаћег васпитања, али сам од њега сазнао да ће камион бину поставити на коловозу са друге стране још увек неуклоњене металне баријере са којом је плато испред тзв. Народне скупштине био изолован, уз обећање да ће ми истог дана донети списак говорника и наше место наступа међу њима. 

Није поново дошао нити ми је послао списак говорника, видео сам га тек приликом постављања комбија са озвучењем и камиона бине које су поставили тачно испред платоа тзв. Народне скупштине којима су нас потпуно изоловали од погледа народа са друге стране ограде.
Стојећи само на два метра удаљености од камиона бине са ове стране металне баријере са којом смо били изоловани и поред молбе полицији да их из безбедносних разлога уклони као и паное, замолио сам радника на озвучењу да замоли Дамњана Кнежевића само да се окрене да бих га питао где је наше место, да ли смо уврштени у ,,програм,, односно наш редослед обраћања окупљеним грађанима. Када је видео због чега га радник на озвучењу позива да се окрене, тај млади надобудни и дрски човек је само отресао руком и добацио да сад нема времена! Било ми је све јасно!

Тај млади дрски човек се зове Дамњан Кнежевић. Саучесница у том гнусном чину обмане јавности или преотимања протеста Патриотског блока због издаје народа и државе се зове др Јована Стојковић, учесница тог перформанса која је била на само два метра иза мојих леђа. Овим чином су пале и последње маске тзв. патриота за одбрану Косова и Метохије и тзв. бораца за слободу избора вакцинисања, односно за одбрану деце.

После завршетка те фарсе, не бих је могао назвати нити перформансом, када их је именовани организатор позвао у шетњу(!) до Председништва да предају издајнику молбу да се смилује да не изда Косово, обратио сам се са степеница тзв. 

Народне скупштине окупљеним грађанима да ако желе могу да остану да саслушају моје обраћање.
По слободној процени, видљивој на видео снимцима, једна четвртина окупљењних грађана је кренула у рекреативну шетњу иза именованих организатора, а остали грађани свесни преваре су остали да чују прави разлог пријаве јавног протеста, испостављене циљеве протеста и начин њиховог постизања.  

Када се врева смирила и учесници раздвојили, окупљени грађани су остали упркос нарученој провали облака и саслушали моје обраћање. У свом говору навео сам циљеве протеста и начин њиховог решавања као јединог могућег решења без капи проливене крвим или  разбијеног излога и информацију да је умоболник већ потписао издају Косова и целе Србије, али и обавезу да од Србије направи мигрантски логор за све протеране мигранте и роме које расистичка ЕУ протерује из Европе.
По завршетку јавног обраћања обавестио сам присутне грађане да прекидам штрајк жеђу после поновљене молбе свог брата у вери и Христу, г. Милоја Стевановића, познатог као Грешни Милоје, али овог пута преко посредника, његове унуке Мионе, која ми је дирљиво пренела молбу и благослов Њ.П. г, Артемија, архиепископа Рашко Призренске епархије у егзилу, да прекинем штрајк жеђу и глађу и да примим свети чин причеста. Такву молбу нисам могао да одбијем, посебно после тако гнусне издаје дојучерашњих тзв. пријатеља, јер би даљи протест после лажираних подршки слуга окупатора били обесмишљени и узалудни.

Потом ме је отац Иринеј Ристић јавно причестио на степеницама испред самог улаза у тзв. Народну скупштину чиме ми је учинио највећу могућу част уз присуство окупљених грађана. 
Када сам протест закључио и примио честитке од скоро свих окупљених грађана, пријатељи су ме однели кући у Нови Сад до самог кућног прага.

То је једина и права истина о Видовданском протесту иза које стојим свим својим бићем са материјалним доказима и сведоцима.

Оптужбе да сам ја разбио тзв. јавни скуп наручених и именованих издајника и режимских слуга позивом грађанима, да ко жели може да остане да чује моје обраћање, су лишени чак и здравог разума. 

Моја жртва није била узалудна иако није резултирала испуњењем испостављених циљева. Коначно се Србија почела будити, а све маске са тзв. патриота за одбрану КиМ и бораца за заштиту деце су пале. Више не постоји речита Јована нити Дамњан који дреком ,,спасава,, Косово, нити један једини лидер на друштвеној сцени који би се могао сакрити иза патриотизма, јер су све маске  коначно скинуте и показала се права лица тзв. опозиционара и бораца за Србију. 

Моја савест је чиста, ако ме неко прозива, морао би више да учини на буђењу свести народа, војске и полиције. Ја више нисам могао и да сам хтео. 

Како радили тако нам Бог помогао и тако нас се деца сећала!”

ОДГОВОР ДР СТОЈКОВИЋ НА АЛЕКСИЋЕВЕ ПРОЗИВКЕ: Алексић нас је непримерно условљавао

„Др Јована Стојковић, из породичне иницијативе „Децу вам недамо“, одговорила је на прозивке лидера Еколошког покрета Нови Сад Николе Алексића.

Стојковићева је навела да су неколико дана пред почетак протеста лично обишли Николу Алексића, њен супруг и она, Дамњан Кнежевић и још неки њихови пријатељи, како би му пружили подршку у његовом протесту. Покушали су да га одговоре од његовог „наводног штрајка глађу у коме је рекао да ће истрајати до краја” и позвали смо га да говори на Видовданском скупу који је био пријављен чак неколико недеља пре него што се уопште сазнало да ће Никола Алексић штрајковати глађу.

Она је објаснила да их је Алексић условљавао да мора да има неколико говорника на скупу, да оерганизатори не могу да износе своје захтеве већ да стану иза његових, да не сме да се одржи протестна шетња и да његов говор мора да буде последњи на скупу.

– То је било једно непримере условљавање. Ми као организатори смо имали неку своју идеју, на крају нисмо могли ни гарантовати шта ће рећи Никола Алексић на крају и на шта ће позвати народ. Као организатори протеста, савесни људи и грађани имали смо одговорнст према људима и одлучили смо да Алексић не говори на протесту, али смо га људски подржали. Мислим да је ово његово иступање након што је прекинио штрајк глађу заиста некоректно и отвара многа питања – рекла је др Стојковић.

Она је рекла да Алекисћ није једини који је прозивао организаторе Видовданског протеста и позвала је све “шатриоте и велике јунаке” да први крену у борбу. Погледајте шта је она све рекла у видео линку изнад.”

Дамњан Кнежевић: Господине Никола, уверио сам се у Вашу жељу и вољу да се истакнете нечим али не и у Ваше реално расуђивање…

„Господине Алексићу, дан пред Видовдан сам са саборцима дошао код Дома Народне скупштине како бисмо Вас обишли и поразговарали о Вашем евентуалном говору на ВИДОВДАНСКОМ скупу. Том приликом сте изнели неколико захтева од којих је за организаторе скупа био прихватљив само да Вам се достави списак говорника, јер је разумно да нећете са сваким на бину. У први мах сте покушали да нас уцените  рекавши да Ви имате пријављен протест, на платоу испред Скупштине, што је истина, међутим, исто тако је, још у мају месецу на моје име и презиме био пријављен за Видовдан скуп на тротоару испред Зида плача код Народне скупштине. Народне иницијативе „НЕМА ПРЕДАЈЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ“, „ДЕЦУ ВАМ НЕ ДАМО“, организација „СРБИ НА ОКУП“ и Синдикат запослених полиције, као организатори овог протеста, своју пропагадну (уличну  и интернет активност) су зато започели већ почетком јуна, те смо као препознатљиви патриоте убрзо били подржани од неколико појединаца и организација .

У разговору сам схватио да Ви заиста имате жељу да наредите полицији да ухапси Александра Вучића и Ану Брнабић као и да формирате нову власт са Вама на челу, где би Ви и нико други, како сте рекли, одлучили кога би сте стављали за нове министре.

С друге стране ми, као млади људи окупљени око иницијативе НЕМА ПРЕДАЈЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ, који од јануара месеца спроводе уличну кампању како би вратили патриотски дух и критичном масом спречили издају Космета, не сматрамо да је било ко од нас могао имати моћ да 28 јуна преузме власт у Србији, нити да би полиција или војска тог дана ухапсила издајнике  иако су годинама у назад кршили Устав и заслужили робију – то је без најмање 100 000 људи на улици нереално. Такође, то је и немогуће јер на жалост за сада нема ни организоване политичке алтернативе која би сменила издајнике,  што не значи да не треба да се боримо против издаје и целокупног прљавог полуколонијалног система.

Због тога, у разговору са осталим организаторима, договорили смо  се да не одскачемо од плана и да Вас не позовемо на бину, не само зато што смо без Вас организовали скуп, него првенствено због Ваших метода борбе за које нисмо добили благослов од великог духовника који нам је дао благослов за наш скуп. Штрајк глађу није хришћански чин, иако сте по мени, за разлику од многих, показали спремност на жртву кад је у питању спас Србије. 

Лично Вам замерам што сте збуњивали људе пред почетак протесне шетње; на крају сте сами видели да су сви и отишли у исту. То, како сте написали, да сам надобудан, говорите ми Ви, који тврдите, да сте лично одговорни што НАТО 1999-те није окупирао СРЈ, те да сте Ви лично одговорни што се парада педера није одржала 2011,12,13, иако сам сам учествовао у спречавању истих, и никада не би ни помислио за себе тако нешто. А шта би тек требало да кажу Звездан и Томислав Рачић, јунаци са Кошара, који су били 28. јуна на бини, око Ваше заслуге за спречавање НАТО окупације, нисмо ни желели да размишљамо – то је још један од разлога зашто нисте се обратили присутнима. Према неким појединцима који су носили идеолопоклоничке плакате са натписом „сви смо ми Никола“, које сте ми слали, нисам био надобудан него дрзак, јер је једино тако могло у датом тренутку. 

Што се тиче мојих сабораца који су организовали ВИДОВДАНСКИ скуп и др. Јоване Стојковић, коју сте такође лично прозвали, рећи ћу Вам само да ако су они издајници, како сте написали, или ви нисте при чистој свести, или можда ипак радите у нечијем интересу (свесно или несвесно) или Србија нема баш никакву наду.

Господине Никола, саветовао би Вам да одете до неког духовника и мало да поразговарате са њим о свему што Вам је на памети, као и о предходним данима које сте проживели.

Више се нећу бавити Вама нити другим пљувачима јер имамо издајнике на власти и у систему са којим неко мора ући у клинч. Међутим, оним млађим од Вас што се усуђују да пљују по нашим искреним делима, само би им поручио да њих не штите полиција и БИА, као ове педере на власти, и да ћемо се ускоро срести на улици!

У нади да ћете што пре опоравити своје тело желим Вам брз опоравак, Дамњан Кнежевић.”