Прочитај ми чланак

„НИКО НЕ ЗНА ШТА ТРАМП ХОЋЕ на Балкану и у Србији“

0

"Србија жели да буде пријатељ и са Русијом и са САД. По мени, они са којима би Србија требало да буде највећи пријатељ је Европа - Европска унија. И Америка и Русија су важне, али Европљани би требало да буду прави фокус", тврди Камерон Мантер, председник Ист Вест института и бивши амбасадор САД у Србији, преноси Данас.

– Проблем је што су Европљани преокупирани Брегзитом, Грчком, Украјином, мигрантском кризом. Други је проблем у оквиру Србије – да ли чините довољно напора да урадите оно што би требало како би постали чланица ЕУ. Не верујем да ће Србија бити у ЕУ све док не спроведе реформе и сви то знају – каже Мантер.

– И САД и Русија имају легитиман интерес да помогну Балкану. Није разумно рећи да ће једни победити а други изгубити. Ако Америка и Русија нађу заједнички језик, то ће бити добро за вас. Ако не, онда ће и даље бити тензија и не знам шта можете да урадите тим поводом – додаје он.

– Не знамо шта можемо да очекујемо од администрације председника Трампа. Оно што је код њега предвидиво јесте да је непредвидив. Чак ни његови пратиоци не знају да ли ће се предомислити. Када размишљамо шта Трамп има на уму за Балкан, могуће је да ће га држати на оку и рећи – желимо да се укључимо, а могуће је да и неће обраћати пажњу – истиче бивши амбасадор.