Прочитај ми чланак

Никад граница: Дачић и Вучић немају мандат да ишта потписују у Бриселу

0

Nikad GranicaСадашња Влада и Председник Србије нису добили гласове током изборне кампање 2012. на платформи наставка косовске политике претходне власти, већ управо на обећањима дисконтинуитета са таквом политиком.

Такође, ни Председник, ни Премијер, ни чланови Владе, ни народни посланици нису положили заклетву да ће кршити Устав – већ су се заклели на Устав да ће га поштовати.

Стога, државна делегација која буде преговарала у Бриселу 2. априла 2013. или било ког другог дана – нема ни легитимитет ни легалитет да потписује било шта што се 1. темељи на договорима постигнутим од стране претходне Владе, 2. темељи на издвајању Косова и Метохије из уставног поретка Републике Србије, и на издвајању из оквира Резолуције 1244.

Исто тако, ни садашњи сазив Народне скупштине Републике Србије нема право да гласа о неком евентуалном бриселском потпису зато што 1. јер не одсликава већинску народну вољу исказану на претходним изборима и на редовним испитивањима јавног мњења, које се увек већински опредељује за Косово а не за ЕУ, 2. јер је владајућа већина већ отворено прекршила Устав и своју заклетву кад је, уз гласове дела опозиције, изгласала Резолуцију о разговорима са ПИС на Косову и Метохији од 13. 1. 2013, за коју је сам Председник Републике јавно признао да није у складу са Уставом.

Са друге стране, одборници скупштина општина и представници српског народа са слободних делова Косова и Метохије су више пута, како на заседањима тако и писаним путем, објавили своју приврженост Уставу Србије, и одбијање да живе под влашћу једнострано проглашених „институција“ у Приштини, а њихови ставови су подупрти и народним референдумом одржаним на Сретење 2012. године.

Nikad granica1212Стога, грађанска иницијатива НИКАД ГРАНИЦА 1. обавештава представнике садашње власти у Србији да немају право да потпишу било шта у Бриселу ни 2. априла ни било ког другог дана, нити да верификују евентуални потпис у Народној скупштине Републике Србије, 2. да ће, у случају потписа у Бриселу, свако представничко тело косметских Срба и других неалбанаца које се буде конституисало позивајући се на Устав Србије и Резолуцију 1244, бити једино представничко и демократски изабрано тело на тлу Републике Србије које поштује уставни поредак земље, 3. даје пуну подршку свим корацима које представници Срба и других неалбанаца са територије Аутономне Покрајине Косова и Метохије буду предузели у циљу останка и опстанка унутар оквира Устава Србије, у складу са међународним правом, Резолуцијом 1244СБ УН и Саветодавним мишљењем МСП из јула 2010. године.

Иницијатива НИКАД ГРАНИЦА такође позива све друге организације у Србији које сматрају да су Косово и Метохија неотуђуви део Србије, њеног уставног поретка, идентитета, прошлости, садашњости и будућности, да се једногласно, заједнички и координирано супротставимо узурпацији садашњег уставног поретка земље и дамо јединствену подршку свима на територији Косова и Метохије који признају једино државу Србију и њен уставни поредак.

То није само питање права и принципа – то је питање државног и народног опстанка.