Прочитај ми чланак

Није прошао Земанов предлог да Чешка повуче признање Косова

0

Највиши чешки званичници одбили су данас на координационом састанку о спољној политици у Прагу предлог и аргументе председника Чешке Милоша Земана да Чешка повуче признање Косова.

Шеф чешке дипломатије Томаш Петшичек саопштио је након састанка новинарима да се државни врх договорио да то питање није на дневном реду.

Фото: public

„Договорили смо се да питање повлачења признања није умесно. Ситуација се није никако променила да би Чешка мењала став који је заступала последњих десет година“, казао је медијима након састанка чешког државног врха Петшичек.

Чешки државни врх, председник Земан, председник Посланичког дома чешког парламента Радек Вондрачек и председник Сената Јарослав Кубера сложили су се данас поводом тог Земановог предлога да су историјске околности чешког признања Косова биле 2008. године проблематичне али да то не смета да Чешка са Косовом даље развија билатералне односе.

„Влада Чешке признала је Косово у супротности са ставом Посланичког дома Парламента Чешке Републике. О непостојању консензуса на нивоу највише политичке репрезентације сведочи и непотпуно дипломатско представљање обе земље које остаје на нивоу отправника послова, што, међутим, није сметња за развој билатералних односа“, саопштило је данас чешко Министарство спољних послова.

Са састанка коме су се касније државном врху придружили и министри спољних послова, унутрашњих послова и одбране Србији и Косову упућен је позив да побољшају узајамне односе и уклоне баријере за међусобну трговину у оквиру ЦЕФТА а чешки званичници упозорили су на то да без решавања косовског питања неће бити могуће довршити интеграцију целог региона Западног Балкана у Европску унију.

„За ЕУ је сада кључно да потврди веродостојност политике отворених врата ЕУ. Највиши званичници зато подржавају да ЕУ без одлагања одлучи да започне приступне преговоре са кандидатским земљама – Северном Македонијом а такође и са Албанијом. Очекују такође да ће бити убрзани приступни преговори са Србијом и Црном Гором“, саопштило је чешко МСП.

Чешки државни врх у вези са недавном посетом шефа државе и председника доњег дома парламента Београду оценили су данас као пријатељске односе Чешке и Србије и подсетили да су се они исказивали и као подршка у важним историјским тренуцима за Чешку, као 1918, 1938. и 1968. године.

Председник Чешке Милош Земан обзнанио је иницијативу да Чешка повуче признање Косова током посете Београду, средином септембра а по повратку у Праг је објаснио да свака грешка може да се исправи а да ће он само поднети предлог да се признање Косова повуче на данашњем неформалном саветовању државног врха о спољној политици.

Земанов предлог да Чешка исправи грешку и повуче признање Косова није наишао на подршку ни премијера ни председника оба дома чешког парламента а председник Сената Јарослав Кубера казао је одмах да ће то бити дебата ни о чему јер је председник Земан то изјавио само да се допадне Србима а нема никакву моћ да нешто по том питању уради.

Чешка опозиција, посебно она која је била категорично против бомбардовања СР Југославије 1999. године и жестоко тада критиковала Земана као тадашњег премијера за то што је донео одлуку да да НАТО сагласност Чешке, иако је могао да стави вето, верује да Земан само жели да се искупи пред српским народом за то што је дао благослов да се због Косова бомбардује Београд, иако су се томе жестоко противили неки министри његове тадашње владе.

                      ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!