Прочитај ми чланак

Није Обрадовић угрозио Крушик, већ људи из власти

0

Намера представника власти да аферу „Крушик“ представи као планирану заверу да се уруши пословање ове фабрике наменске индустрије из Ваљева и угрозе послови људи, према мишљењу наших саговорника упућених у случај, није ништа друго до покушај замене теза и у други план потисне садржај информација које је у јавност изнео узбуњивач Александар Обрадовић.

Ову пропагандну тактику у јавности најчешће користи председник Србије Александар Вучић.

Фото: Н.С.

Он је и пре два дана, гостујући на телевизији Хепи истакао да је афера „Крушик“ покренута „да се уништи конкуренција, па макар и мала конкуренција као што је српска“.

Он је рекао да је извоз српске наменске индустрије мањи и „зато што нема ратова па се оружје теже продаје“. Недељу дана раније је у близини Суботице најавио и састанак са представницима наменске индустрије како би се санирала штета од афере.

„Нанели су велику штету Србији, Ваљеву, Крушику. Мораћемо да се боримо, да подижемо Србију, војну индустрију, да заштитимо 11.000 радника и да гурамо Србију напред“, рекао је Вучић.

На питање о афери „Крушик“, Вучић не нагласио да ће наменска индустрија морати да плати високу цену за њено „медијско разарање“, јер је ваљевска фабрика „изгубила велике послове“, пошто је исте минобацачке гранате бугарска фабрика продала Уједињеним Арапским Емиратима.

Реагујући на тврдње Александра Обрадовића о томе да су у „Крушику кадрови Српске напредне странке запошљавани без конкурса, Вучић је указао и да је тај човек, за кога је рекао да није узбуњивач, због функције на којој му је била мајка, добио посао на исти начин, као и његова девојка.

Ипак, према речима Александра Миловановића, бившег радника Одељења за безбедност државне фирме за промет наоружања „Југоимпорт СДПР“, апсолутно је нетачно да је објављивање података о пословању „Крушика“ угрозило ту компанију.

– Узрок лошег пословања компаније Крушик види се из докумената које је објавио Александар Обрадовић. Крушик није могао да функционише по економским принципима због тога што су повлашћеним компанијама продавали производ испод тржишне цене, а не због објављивања тих докумената, каже Миловановић.

Како додаје, лоши пословни биланси Крушика посебно упадају у очи када се узме у обзир да у последњих четири, пет година има све више ратних конфликата у свету.

– У овом периоду је драстично порасла потреба за муницијом, који представља „храну“ ратних сукоба. Крушик је у том периоду повећао производњу, ради се у три смене, а истовремено се бележе вишемилионски губици, наводи Миловановић.

Владимир Гајић, адвокат Александра Обрадовића, истиче да председник Србије Александар Вучић причом да његов клијент урушава Крушик, покушава да одбрани неодбрањиво и прикрије чињеницу да је врх режима ухваћен у афери Крушик.

– То је покушај да се неодговорност оних који руководе Крушиком у последњих осам година прикрије упркос чињеници да је Александар Обрадовић већ доказао како је наношена штета Крушику, као и чињеница да је Крушик у финансијској блокади већ 1200 дана, док је са друге стране фирма ГИМ остварила преко 3,5 хиљаде пута већи приход од 2016. до данас у односу на претходни период, каже Гајић. Он наглашава да је исти је случај са компанијама са којима је повезан Слободан Тешић, који је спонзор Српске напредне странке.