Прочитај ми чланак

НИЈЕ ЏАБЕ БОТОВАЛА Бивша директорка Танјуга нова Вучићева саветница на буџету

0

Бранка Ђукић је 7. октобра именована за саветника председника Александра Вучића за јавне политике, пише у одлуци која је објављена у Службеном гласнику и то је још један СНС кадар који ће паразитирати на грбачи народа. Осим имена, у одлуци се не наводи ниједан други податак из ког би могло да се закључи о којој особи је реч. Према информацијама које је Нова економија добила из више незваничних извора, реч је о бившој директорки Новинске агенције "Танјуг".

Одговор на питање да ли је бивша директорка „Танјуга“ нова Вучићева саветница Нова економија није успела да добије ни након неколико упита послатих канцеларији Председника, као ни од Вучићеве саветнице за медије Сузане Васиљевић, која није одговорила на позиве и поруке.

Ни Агенција за спречавање корупције није одговорила на питања да ли је нова саветница Бранка Ђукић раније обављала друге јавне функције.

Бивша директорка Тањуга Бранка Ђукић је у телефонском разговору са новинарком Нове економије рекла да не даје изјаве телефоном, као и да „није у јавном животу“. На питање да ли је она нова саветница председника Вучића није желела да одговори.

Међутим, позиција саветника Председника Републике спада у јавне функције, што значи да су сви саветници јавни функционери.

Саветници председника Републике обављају насложеније аналитичке, саветодавне и друге одговарајуће послове за потребе председника Републике, наводи се на сајту Председника.

Ови послови се односе на државно уређење, изградњу и функционисање политичког система и иницијативу за доношење нових као и примену постојећих закона, привредна кретања и развој економског система, одбрану и безбедност, рад Нардоне скупштине, Владе и других државних органа.

На сајту институције наведено је да су саветници председника Републике Татјана Јовић, Милорад Вељовић, Сузана Васиљевић, Верица Лазић, Веселин Милић, Ненад Михаиловић и Дејан Савић.

Бранка Ђукић је званично била директорка Танјуга све до потпуног уништења једине новинске агенције у власништву државе и коначног брисања из АПР-а у марту 2021. године.

У фебруару су се појавиле незваничне информације да Ђукић неће бити више бити директорка овог медија због тога што се са новим власницима (певачу Жељку Јоксимовићу и водитељки Јовани који су блиски СНС режиму) није успела да се договори о њеном будућем ангажману, пренело је тада Удружење новинара Србије (УНС).

Подсетимо, фирма „Тачно“ из Београда, која је у власништву Радиоце Милосављевића, певача Жељка Јоксимовића и Мање Грчић је у децембру 2020. за 628.000 евра добила право на коришћење Танјуговог логоа, слогана и дела архиве на десет година, али и свих ресурса укључујући култну зграду на Обилићевом венцу. Страни медији су по деценијској навици наставили да преносе вести „државне агенције Танјуг“ иако је то сада приватно Жељково и Јованино гласило. Да ли би председник САД дозволио сестрама Кардашијан да купе америчку државну агенцију Асошијетед прес?