Прочитај ми чланак

Није добро, Шешељ: ЕУ опет уцењује Србију, морамо се окренути Русији (ВИДЕО)

0

Заменик председника Српске радикалне странке (СРС), Александар Шешељ, изјавио је данас да Србија треба да промени спољну политику и почне "интеграцију с Русијом", те је позвао владајућу Српску напредну странку (СНС) да то размотри и покрене јавну расправу.

„Сматрам да је дошло крајње време да, уместо да се обрачунавамо с такозваним негативним утицајем Кине и Русије у Србији, коначно променимо нашу оријентацију и кренемо у интеграцију с Русијом“, казао је Шешељ на конференцији за новинаре у централи СРС у Београду.

То је образложио рекавши да „сматрамо да наше националне интересе можемо остварити уколико Србија буде опредељена за чланство у Евроазијској економској унији и у Организацији договора о колективној безбедности“.

„Не може се више седити на двема столицама, већ се морамо јасно определити. А ми сматрамо да треба да се определимо за оне земље које су наши искрени пријатељи“, нагласио је Шешељ.

Говорећи о предстојећој промени администрације у САД, оценио је да ће притисци на Србију бити велики да ће морати да испуњава поглавља из претприступних преговора са ЕУ која он сматра супротним интересима Србије, да призна независност Косова и да изврши „одлучни притисак“ на руководство у Републици Српској како би она била „ликвидирана“ и „утопљена“ у „унитарну Босну и Херцеговину“.

Шешељ је навео да ЕУ очекује од Србије да испуни „све услове који су на столу“, а да заузврат добије лидерство у „Мини Шенгену“ који чине „периферне“ земље Европе којима је, како је рекао, стављено до знања да неће бити пуноправне чланице ЕУ.