Прочитај ми чланак

Ни притисак Андреја Вучића није био довољан да СНС задржи контролу

0

Борба Српске напредне странке за освајање избора за савете месних заједница (СМЗ) у Новом Саду, уз притиске, потпкупљивање и појављивање брата председника државе Андреја Вучића на бирачким местима, показује колико је напредњацима стало да задрже потпуну контролу над политичким животом на свим нивоима, али и да је њихова власт крхка и пред пуцањем.

Овако саговорници Данаса оцењују дешавања у административном центру Војводине, где су у недељу одржани избори за чланове савета 42 од 47 месних заједница колико их броји Нови Сад.

Избори за најнижи ниво одлучивања у локалним самоуправама – кроз месне заједнице протекли су, по сведочењима присутних актера и различитих организација – у атмосфери притисака, злоупотребе бирачких спискова, са џиповима на бирачким местима и покушајима поткупљивања али и застрашивања свих учесника. Колико су ови избори били важни за владајућу странку сведочи и појављивање Андреја Вучића, брата председника државе Александра Вучића, на једном од бирачких места уз потпредседника СНС Милоша Вучевића.

Ипак, независни кандидати успели су да освоје већину у неколико централних месних заједница у Новом Саду. То су „Лиман 1“ и „Лиман 3“, које су важне због најављене градње „Новог Сада на води“ у овом делу града, као и „Иво Андрић“, док су у још неколико СМЗ независни кандидати успели да добију по неколико места, али је СНС задржао власт.

Из СНС је стигла потврда да су независни кандидати победили у три општине, а градоначелник Новог Сада Милош Вучевић је истакао да је владајућа странка победила у 39 МЗ, са више гласова у апсолутним бројкама него 2017. године.

После свега виђеног на овим изборима у Новом Саду, социолог Јово Бакић каже за Данас да је очигледно да напредњаци сваке изборе сматрају питањем „живота или смрти“ и желе да задрже потпуну контролу.

– Напредњаци се плаше да, ако негде изгубе контролу, то ће почети да се шири и на друга места а то не одговара њиховој једностраначкој визији политике. Ми данас гледамо фасадни вишестраначки систем, са једном доминантном странком и он је у својој суштини ауторитаран. Та претензија СНС за апсолутном влашћу је у функцији прикривања криминалних веза које се виде и кроз присуство Звонка Веселиновића, а познато је да он делује у Војводини, и готово по правилу у садејству са братом председника СНС, који формално нема никакву функцију у самој странци, истиче Бакић.

Он каже да су притисци о којима су сведочили активисти, „појаве које показују потпуно ненормално стање у политичком животу“, али наглашава и да би требало да буде „охрабрујуће“ то што су се појавили независни кандидати спремни да узму учешћа у раду месних заједница.

Контрола и потпуна доминација били су циљеви СНС, сагласан је и социолог Дарио Хајрић који за Данас истиче да се и на примеру ових избора види аутократски приступ политици који има владајућа странка.

– СНС се и даље понаша као да је учешће у политичком животу мимо те странке некаква полулегална активност, а противкандидати непријатељи. Јасно је да такав став не проистиче из тога што су месне заједнице важан фактор у државном механизму, зато што су њихове ингеренције изузетно мале. Стварни разлог лежи у потреби да се политика у Србији у потпуности сведе на ту странку и да грађани чак ни на најнижем нивоу власти не осете да имају моћ да утичу на развој своје заједнице, наводи Хајрић.

Ипак, и поред оваквих претензија власти, Хајрић наглашава да висок одзив грађана у Новом Саду показује да су они препознали шансу да се, барем на овом нивоу, супротставе монополизацији политике.

– Њихов ентузијазам за борбу је препознала и власт. Присуство Андреја Вучића – који нема шта да тражи на тим изборима – био је притисак и на њих, али и на страначку машину да изборе схвати озбиљно и да пружи свој максимум да их добије. По резултатима које сам видео, делује да у неким месним заједницама чак ни то није било довољно, закључује Хајрић.

Резултати који су остварени су кључни за почетак „сламања монолитне власти“, како то оцењује социолог Ђокица Јовановић истичући да иза притисака власти стоји страх да ће доћи до слома њихове базе.

– Ово је тип монолитне власти која се распада чим мало напрсне. Ту пукотину може да створи губитак неких месних заједница јер се они представљају јавности као једина озбиљна политичка странка, која никада не греши. А губитак једне месне заједнице је грешка коју неће моћи да сакрију, наглашава он.

Пернат (ПУФ): Талас промена креће из Војводине

О расположењу на терену али и притисцима на кандидате за Данас говори Миња Пернат из Покрета уједињених фантома, који је подржао независне кандидате који су успели да освоје седам места у СМЗ „Лиман 1“.

– Ови избори су показатељ да су грађани почели да се ослобађају од страха, упркос притисцима. СНС је био важан сваки сегмент, зато су послали Андреја Вучића да мобилизује кадрове, критикује их, зато су подмићивали људе са паковањима кафе са натписом СНС. И поред тога, мислим да су грађани показали отпор. Талас промена креће из Војводине, ово је припрема за изборе на свим нивоима, а следи ослобађање Зрењанина и Београда, навео је Пернат.