Прочитај ми чланак

Невиђен скандал градоначелника на Скупштини: Распламсава се расправа, Шапић изашао

0

Председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић заказао је за данас седницу на којој ће се разматрати предлог за измену буџета града за 2023. годину. Такође, на дневном реду је и измена одлуке о утврђивању обима средстава за вршење послова Града и градских општина и одређивању прихода који припадају Граду, односно градским општинама у 2023. години.

13:03

Пауза 15 минута због техничких проблема

Председавајући је прогласио паузу у трајању од 15 минута због техничких проблема.

12:38

Васић: Горан Весић схватио да је метро погрешна инвестиција

„И Весић је схватио да му је метро погрешна инвестиција, што је добро и за грађане јер је то погрешан метро са погрешном трасом. Градите метро на водоизворишту макиш и национални стадион на водоизворишту, а толико има места за градњу у Београд и ви хоћете да оставите 2 милиона људи без пијаће воде“, рекла је Радмила Васић из Двери.

12:17

Поповић поручила властима: Ваш домет је крпљење рупа на улицама

Шефица одборничке групе „Правац Европа“ Мила Поповић рекла је да власт нема поред чега да се слика па мора да отвара реконструисану школу.

„Ми и даље не знамо шта се дешава са кривичном пријавом против Шапићевог шефа кабинета. Овај буџет само намеће питање где одлазе паре Београђана. Нема капиталних инвестиција, нема оних који се одлажу из године у годину, одлаже се канализација у Крњачи, нема ни Тиршове 2. Градите један вртић годишње, изградили сте две основне школе, ви немате поред чега да се сликате па мора цела ваша свита да иде да отвара реконструисану школу Светислав Голубовић Митраљета. За то вам је било потребно 760 дана да се реконструише. Хвалите се асфалтирањем улица и крпљењем рупа то је ваш домет“, рекла је Поповић.

11:51

Таталовић: „Узео сам од Драгане Ракић вувузеле, а вама сам поклонио чепове за уши“

Шеф одборничке групе ДС Филип Таталовић рекао је да је власт била обавештена да ће опозиција данас протестовати у градском парламенту.

„Истина је да смо јуче договорили како ће изгледати ове тачке и да сте ме више пута питали како ће ово изгледати, па сте ми рекли „јао, уши су ми испале у републичком парламенту од Драгане Ракић и њене вувузеле, на шта сам вам ја рекао да сам од Драгане Ракић већ узео вувузелу. У то име сам вам данас и поклонио чепове за уши, јер не желим да вас повредим“, рекао је Таталовић.

11:35

Шапић: Николи Јовановићу неко дотура информације, изгледа да слабо плаћа тај свој извор

Одговарајући одборницима, градоначелник Александар Шапић рекао је неко из Скупштине Града дотура лажне информације Николи Јовановићу из Центра за локалну самоуправу.

„Немојте да слушате много Николу Јовановићу, он је у послу поприличан аматер, био је 10 година код Вука Јеремића, а онда је основано у АПР Центар за локалну самоуправу. Он човек нема појма о локалној самоуправи, а нарочито о томе како функционише систем. Видим да му неко дотура информације, али изгледа да слабо плаћа тај извор јер му даје лоше информације. Барем да му даје добре информације“, рекао је Шапић.

11:29

Шапић дао аутограм Мили Поповић: Донећу и слику из базена, тад сам боље изгледао

Александар Шапић потписао се на папир шефице одборничке групе Правац Европа Миле Поповић.

„Мила Поповић ми је тражила аутограм и ја ћу сад да јој га дам. Ево, за нашу Милу од Аце Шапића. Добила је аутограм. Слику нисам понео, али донећу. Може из базена, тад сам боље изгледао“, рекао је Шапић.

11:22

Опозиција стоји и држи трансапренте, Никодијевић каже „ово никад нисмо имали у парламенту“

„Ово никад нисмо имали у градском парламенту, ја вас крајње добронамерно питам да ли хоћете да искључите разглас који сте пустили? Ставили сте га између клупа и неког сте као преварили. Ми овде доносимо одлуку о васпитачицама, њиховим платама, вртићима, школама, новим инвестицијама. Ако мислите да је ово врхунац демократије свака част“, каже Никола Никодијевић, обраћајући се опозицији која стоји и држи транспаренте.

11:19

„Оставка“ и „избори“: Шапић говори, опозиција држи транспаренте

Градоначелник Београда Александар Шапић почео је да говори, а за то време су посланици опозиције подигли транспаренте на којима пише „оставка“ и „избори“.

11:13

Усвојен дневни ред седнице

Дневни ред ове седнице је усвојен са 57 гласова „за“ и 31 „против“.

11:11

Одборник Новог ДСС Шапићу: Чак сте ми и симпатични, али немојте да кршите закон

Одборник Новог ДСС Марко Сарић каже да су малопре добили предлоге аката о којима се одлучује по скраћеном поступку и тражи да се цела једна тачка и избаци са дневног реда, она која се односи на именовање нових вд директора.

„Прошли пут је градоначелник рекао да би он нон-стоп држао директоре у вд стању, нисам стигао раније да вам одговорим, а сугеришем вам, пошто имате амбицију, имате намере да се бавите политиком, на неки начин сте ми и симпатични, неке стари радите на добар начин. Али ако имате жељу да све директоре држите у вд стању онда се кандидујте преко ваше странке за народног посланика. Будете посланик, па покренете закон“, рекао је Сарић додајући да не треба одборници у Скупштини града да крше закон.

10:47

Шапић: Не видим разлог да не будем опет кандидат СНС за градоначелника

На питање новинара Нова.рс да каже колико су плаћени флајери које су Београђани претходних дана добијали уз рачун за Инфостан и из којих средстава су плаћени, Шапић је рекао да је то летак о редовним пројектима града Београда, а не рекламни материјал „туристичке агенције његовог кума“.

Шапића је репортер наше редакције питао и да ли ће на следећим београдским изборима бити кандидат за градоначелника СНС или ће наступати у оквиру неке друге политичке организације, а Шапић је рекао:

„Не видим разлог да не будем, е сад да ли ће то бити СНС или нека друга организација, можда ће бити читава владајућа већина. Уколико буде превремених избора, да то очекујем и не видим разлог да се то не деси. Да ли је свима лакше кад имате пун мандат, да, али нови београдски избори су за вас из опозиције ове, оне, тема од првог дана мог мандата. Ако проценимо да треба да се десе београдски избори, они ће се десити, ми смо спремни на изборе“, рекао је Шапић.

10:37

Шапић о обезбеђењу: „Пребацио сам Н1, стоје испред и лажу“

Градоначелнику Александру Шапићу је на конференцији за новинаре постављено питање у вези обезбеђења.

„Ја кад би се позивао на све што они изговарају, онда бих само морао да демантујем њихове лажи. Колико знам сви људи који су данас у овој згради, а имају било какве везе са обезбеђењем, фирме, предузећа који имају посао у вези са обезбеђењем градских догађаја. Мислим да су сви који видите овде у обезбеђењу објекта. Лажу, ту испред пребацио сам Н1, лажу ту испред стоје и лажу у лајву. Кажу да је обезбеђење овог објекта, а то нема везе с градом. За ову зграду питајте њих“, рекао је Шапић.

10:24

Стигао Шапић

У Скупштину града управо је стигао градоначелник Београда Александар Шапић.

09:59

Народни покрет Србије тражи да се почетак седнице одложи док не оде обезбеђење

Милош Павловић из одборничке групе Народни покрет Србије предложио је да седница не крене док се обезбеђење не уклони из зграде

Према његовим речима, у обезбеђењу су и неки људи који су учествовали у Задрузи.

09:56

Власт довела исто обезбеђење које је недавно било у Скупштини Србије

Ту су и јаке снаге обезбеђења које су ушле у зграду, јавља репортер Нова.рс. То је потврдио и шеф одборничке групе ДС Филип Таталовић.

„Даме и гоподо, видите стање демократије у Србији, довели су батинаше који су били и у републичком парламенту, да бране Скупштину од одборника, а послали су и Симу Спасичу да овде брука Србију“, рекао је таталовић и подсетио на тренутне дугове града Београда.

„Ми задужујемо ГСП за 324 милиона евра, а није у стању да у уговору наппише датум када. То није случајно, то је намерно. Мислим да је Шаић много лукавији него што се представља. Он својим катастрофално лошим резултатима брани Вучићу да распише изборе у Београду“, рекао је он.

09:49

Мила Поповић: Ова власт нема легитимитет

Мила Поповић из одборничке групе Правац Европа рекла је да ова власт нема легитимитет, због чека се траже нови избори.

„70.000 грађана више је гласало против ове власти, довели су спаваче да би имали већину. Власт се држи на стакленим ногама, Александар Шапић је толико афера произвео око себе да је постао симбол корупције. Они 10 година не граде град него га руше, увелли су нас у спиралу насиља, зато тражимо оставку Александра Шапића и нове изборе који ће се расписати до краја године. Да Београд преузму људи који га воле“, рекла је Поповић.

09:47

Симо Спасић опет омета конференцију опозиције

Све време на конференцији за медије Симо Спасић је викао и вређао, те онемогућавао да се одржи конференција.

09:46

Веселиновић: Опозиција може и хоће да сарађује

Шеф одборничке групе Морамо Добрица Веселиновиц рекао је на заједничкој конференцији за медије да опозиција мозе и хоће да сарађује.

Добрица Веселиновић, Скупштина града Београда Фото:Весна Лалић/Нова.рс

„Данашњу седницу обележиће две речи, оставка и избори. Уместо радикалних реформи власти добили смо да нам кажу да систем није заказао. Опозиција тражи парламентарне изборе и ми се том захтеву придружујемо. Треба расписати ванредне парламентарне и београдске изборе“, рекао је Веселиновић.

09:43

Двери и Заветници формиирали нову одборничку групу

У Скупштини града Београда Заветници и Двери формирале су нову одборничку групу. Председница странке Заветници Милица Ђурђевић Стаменковски рекла је на конференцији за медије да ово знаци очвршћивање патриотских снага, да ће бити ново освежење у београдском парламенту и нагласила да ће ове две странке у наредном периоду заједнички деловати у Скупштини Града.

09:42

Двери и Заветници формирали нову одборничку групу

У Скупштини града Београда Заветници и Двери формирале су нову одборничку групу. Председница странке Заветници Милица Ђурђевић Стаменковски рекла је на конференцији за медије да ово знаци очвршћивање патриотских снага, да ће бити ново освежење у београдском парламенту и нагласила да ће ове две странке у наредном периоду заједнички деловати у Скупштини Града.

09:35

Низ тема пред одборницима

Пред одборницима ће се наћи и предлог решења о давању сагласности на програме пословања за 2023. годину јавних градских предузећа, расподела нето добити из 2022. године за јавна градска предузећа, као и предлог одлуке о конверзији потраживања Града Београда по основу уступљених јавних прихода у трајни улог у капиталу компаније „Слобода акционарско друштво“ Чачак.

Одборници ће расправљати о плановима детаљне регулације, а разматраће се и предлог одлуке о праву на накнаду трошкова боравка деце у предшколској установи чији је оснивач друго правно или физичко лице на територији Београда.