Прочитај ми чланак

НЕУНИШТИВИ ДИНКИЋ: Од 11 истрага против бившег министра пропaло чaк седaм!

0

Млађан Динкић, некадашњи министар и гувернер, саслушан је у полицији по пријави поднетој на основу извештаја Верице Бараћ у случају "Мобтела", док је за РТБ "Бор" поднета анонимна кривична пријава.

Mladjan Dinkic-a.s.pogled

Пријава за РТБ „Бор“ поднета је Тужилаштву за организовани криминал, док је пријаву за „Мобтел“ поднела полиција на основу извештаја Савета за борбу против корупције док га је водила, сада покојна, Верица Бараћ. Процена је да је у оба случаја буџет Србије оштећен за по 50 милиона евра – укупно 100 милиона евра.

У анонимној кривичној пријави која је поднета тужилаштву наводи се да је више особа, међу којима и Млађан Динкић, закључило штетне уговоре по РТБ „Бор“. У кривичној пријави, због које је прекјуче Динкић саслушан, наводи се да су предузеће са којим је закључен уговор неосновано увећавало цене изведених радова и фиктивно изводило радове, чиме су окривљени незаконито прибавили око 50 милиона евра.

Mladjan Dinkic-a.s.SBPOK 2 100117

Полицајци су проверавали околности оснивања и продаје предузећа „Моби 63“ норвешком „Теленору“. Динкић је у време оснивања и продаје предузећа „Моби 63“ био министар финансија и председник радне групе за вођење преговора са потенцијалним инвеститорима за мобилну телефонију.

„Поносан сам на све што сам радио“

Млађан Динкић изјавио је после прекјучерашњег саслушања у полицији да су га питали за бројне случајеве од 2001. до 2012. године
– Поносан сам на све што сам радио – рекао је Динкић.

Пријава је поднета јер је наводно предузећу „Холденхурст Холдинг“ признат неновчани улог од 30 одсто, док је величина преузетих обавеза била мања, чиме је оштећен буџет Србије која је имала улог од 70 одсто у „Моби 63“.

Сумња се да је Србија у овој трансакцији оштећена за више од 50 милиона евра. Полиција је проверавала и да ли је евентуално Динкић као министар починио злоупотребе у вези са уговором о развоју туризма на Старој планини, али ова истрага још није окончана.

Против Динкића у последњој деценији вођено је 11 истрага, од чега је седам обустављено, две су у току, док је за последње две прекјуче саслушан у својству грађанина.

Премијер Aлександар Вучић, док је био посланик СРС, чак је доносио у Скупштину затворско одело на којем је писало „Динкић“. Ипак, премијер је 2013. именовао Динкића за председника Комитета за сарадњу са Емиратима.

Полиција је током 2014. проверавала пословања „Националне штедионице“, као и продаје објеката некадашње ЗОП након чега је поднела кривичну пријаву против Динкића, због злоупотребе службеног положаја, којом је буџет оштећен за више од милион евра. Ова истрага је вођена такође на основу извештаја Савета за борбу против корупције. Тужилаштво за организовани криминал је крајем децембра 2016. обуставило истрагу у овом предмету налазећи да нема доказа против Динкића.