Прочитај ми чланак

НЕШТО НАМ СЕ СПРЕМА? И ЕУ и Немачка желе свог човека за Балкан

0

Очекује се да Немчка и Француска именују, по угледу на САД, свог изасланика за дијалог Београда и Приштине, наводи РТС, који се позива на приштинске медије.

Иако још није предложен ниједан конкретан кандидат, извори ТВ Клан Косова кажу да Берлин жели да немачки званичник заузме ту функцију и да би званично именовање могло да буде објављено након избора на Косову.

Ilustracija: Depositphotos/

Подсећа се да је немачки посланик Петер Бејер подржао идеју ЕУ да именује специјалног изасланика за разговоре између Београда и Приштине. „Ова личност са посебним тимом олакшала би конструктиван и искрен аспект за наставак процеса разговора“, рекао је Бејер.

С друге стране, портал Радиосарајево.ба наводи да ЕУ жели да има свог човека специјално задуженог за Балкан, а наводно су званичници Уније близу одлуке о томе. Како се истиче, о том предлогу расправља се већ неколико месеци, након што је у Брисел из Вашингтона стигло обавештење да именују Метјуа Палмера за свог изасланика за регион Западног Балкана.

Независне наводе да би то могао бити Жосеп Борел, новоименовани високи представник за спољну политику и безбедност ЕУ, те да би одлука могла бити обзнањена након његове формалне потврде у Европском парламенту.

Такође, још није донесена одлука да ли би он био изасланик за цео Балкан или би се његов мандат односио само на предстојећи дијалог Београда и Приштине.