Прочитај ми чланак

Нестало ордење Милоја Павловића, који је Немцима рекао: „Пуцајте, ја и сад држим час“

0

dru-KG,eksponati-3_620x0

Крагујевачки Спомен-музеј „21. октобар“ остао без значајних експоната. Не зна се где је Орден белог орла четвртог реда и Орден Светог Саве четвртог реда, које је херој Павловић добио за ратне заслуге и јунаштво

ИЗ депоа Спомен-музеја „21. октобар“ у Шумарицама нестало је ордење хероја Милоја Павловића, директора крагујевачке гимназије који је октобра 1941. стрељан заједно са својим ђацима. Реч је о човеку који је одбио да му фашисти поштеде живот и пре стрељања изговорио чувену реченицу:“Пуцајте,ја и сада држим час“.

Не зна се где је Орден белог орла четвртог реда и Орден Светог Саве четвртог реда, које је херој Павловић добио за ратне заслуге и јунаштво у Првом светском рату и који су чувани у депоу Музеја. На попису нема ни три џепна сата који су припадали стрељанима у Шумарицама и годинама су, поред разних других ствари које су остале иза жртава тог великог злочина у Другом светском рату, чувани као важни историјски и музеолошки експонати.

У Музеју „21. октобар“ чува се око 1.500 експоната. Реч је о сатовима, књижицама, писмима људи који су најмилијима упутили последње поруке пре него што су страдали у једном од највећих злочина фашиста у Другом светском рату. Директор Спомен-парка Златко Милојевић каже да је нестанак важних експоната откривен после пописа у депоу почетком ове године. То је, како каже, урађено из процедуралних разлога, пошто је преминуо доскорашњи руководилац одељења и попис је урађен да би се „регистровало стање“ које преузима нови руководилац.

– Установљено је да недостају ордени хероја Павловића и још неки. О свему смо обавестили полицију и поднели пријаву против Н.Н. лица, каже директор Милојевић. Он напомиње да није било обијања депоа. Да ли су важни експонати негде случајно затурени, евентуално некоме дати на реверс, или је реч о нечем трећем, не зна се.

– Наложен је и нови ванредни попис експоната у музеју. Експонати који су нестали имају изузетну историјску и музеолошку вредност и то се не може мерити новцем – каже директор Милојевић.

 

(Вечерње Новости)