Прочитај ми чланак

„Неспособан режим довео у питање здравље грађана“

0

Савез за Србију оценио је да је режим Александра Вучића по питању појаве коронавируса (ковид 19) и опасности која прети Србији још једном показао неодговорност, а уместо бриге о здрављу грађана на прво место је ставио страначке интересе.

– Имајући у виду да је припремљеност здравственог система у Србији, захваљујући неспособном режиму, без обзира на стручност здравствених радника, испод минимума Савез за Србију тражи у року од 24 часа одговоре на следећа најважнија питања – рекли су из СзС-а, а њихова питања преносимо у целости.

1. Зашто није поштована изјава министра здравља да се на граничним прелазима, посебно на два аеродрома, обавља контрола путника? Та мера није спровођена, што је доводило до губитка поверења грађана у систем.

2. Зашто повратницима из угрожених подручја нису дељени леци са адресама института и завода за јавно здравље којима треба да се јаве у случају да посумњају на обољење? Основа доктрине је да они не би смели да лутају од установе до установе, заражавајучи друге, већ да од куће телефонирају епидемиологу. Грађани се масовно жале, а бројни примери из праксе то доказују, да им је ова информација била недоступна.

3. Зашто чак и здравствени радници нису свесни овог приступа, већ пацијенте упућују на различите адресе, уместо на заводе за јавно здравље?

4. На које реалне могућности Института „Торлак“ је рачунао министар здравља када је обећао да ћемо помоћи Кинезима да направе вакцину? Ми смо технолошки у том погледу толико заостали да прастаром техником производимо само три вакцине којима смо овладали још пре скоро 100 година.

5. Како је било могуће да се, на запрепашћење особља, за карантин прогласи београдски Студентски стационар у којем није било елементарне заштитне опреме?

6. Колико је разумно за карантин одабирати касарне, како је најавио министар одбране, зграде са великим спаваоницама и заједничким мокрим чвором за цео спрат?

7. Подједнако нецелисходан пандан овој драматичној најави представља весељачко интонирано расплашивање народа које је наредног дана уприличио председник владалуће странке. Да ли Александар Вучић заиста верује да се цовид-19 спречава и лечи ракијом? Да ли има у виду динамику епидемијског процеса, јер ће број самоубица наредних недеља и месеци остати сличан, али оболевање од нове заразе може драматично да учеста? Да ли је чињеница да се много умире од рака и срца разлог да се фаталистички препустимо новим болестима на чије јављање можемо да утичемо?

8. Мисли ли председник СНС-а да за њега противепидемијске мере, чак и уколико су потребне, не важе и да ли је умесно да услов за његово тестирање буде двоструко приказивање филма о њему самом? Како његово самоизузимање од грађанске и сваке друге одговорности утиче на колективну свест?

9. Зашто сајтови Министарства здравља и наших здравствених установа нису информативнији, по угледу на Црну Гору и Хрватску?