Прочитај ми чланак

Непрофитна удружења повезана с Робертом Чобаном од државе добила 78 милиона!

0

Непрофитна удружења повезана са Color Media Communications, фирмом Роберта Чобана, добила су од 2017. до данас на државним конкурсима најмање 78 милиона динара. Део новца завршавао је на рачуну Чобанове фирме, показује истраживање ЦИНС-а, иако она није могла да се пријави на те конкурсе. Саговорница ЦИНС-а ово види као заобилажење правила конкурса.

Приче о храни и вину, дегустације и велик број гастрономских стручњака и јавних личности обележили су конференцију о храни Food Talk у Новом Саду јуна 2018. године.

За промоцију овог догађаја је Покрајински секретаријат за привреду и туризам одвојио 1,4 милиона динара. Званично, новац је на конкурсу додељен непознатом удружењу Бач у срцу Бачке, на чијем челу је Гордана Бјелајац.

Међутим, документација до које је дошао Центар за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС) показује како је највећи део новца, односно 1,1 милион динара, заправо завршио на рачуну фирме Color Media Communications (ЦМЦ) Роберта Чобана. У тој фирми ради и Гордана Бјелајац. Њено удружење је послужило да се заобиђу правила конкурса која бране ЦМЦ да на њему учествује јер зарађује на тржишту, сматра Бојана Селаковић, програмска директорка Грађанских иницијатива.

Истраживање ЦИНС-а показује како је фирма „балканског краља таблоида“, како медији називају Чобана, користила шему преко које су непрофитна удружења повезана са њом, од 2017. године до данас, из буџета добила најмање 78 милиона динара. Реч је о пет удружења која воде запослени у његовој фирми, која немају веб сајтове, а већина ни профиле на друштвеним мрежама, док је једно удружење регистровано на истој адреси као фирма Color Media Communications.

Селаковић каже да се на овај начин ускраћује новац организацијама и удружењима која су основана и заиста раде у јавном интересу, баве се осетљивим друштвеним групама.

„Сама чињеница да су то запослени у Color Media Communications, да та удружења ништа друго не раде, да чак ни ту активност не раде него подуговарају, односно пребацују новац фирми, то дефинитивно није новац потрошен у јавном интересу, него у приватном“, додаје Селаковић.

Подршка колегама и пријатељима

У Новом Саду се одржавају различити фестивали – од пролећних Чарди и банди, преко летњег Штранд Summer Fest-а, до Октоберфеста и Book Talk-а у јесен.

Ове манифестације организују удружења на чијем челу се налазе запослени Чобанове фирме. Шема функционише тако што удружења добију посао, а онда плаћају услуге Color Media Communications па део новца завршава на рачунима компаније или других запослених.

Тако на месту пројект менаџерке у ЦМЦ ради Гордана Бјелајац, заступница Бач у срцу Бачке и НВО Цолор Медиа Евентс, који су на конкурсима добили најмање 33,4 милиона динара. Око четвртина новца отишла је директно у ЦМЦ, запослени у тој фирми такође су добијали новац, а слично су радила и остала удружења.

Маја Мишковић, Pr & Event менаџер у ЦМЦ, води The Beer Fest која је на конкурсима освојила најмање 19,3 милиона динара. Њена колегиница Ивана Рајинац данас је на челу удружења Петроварадин медија, које је на конкурсима од средине 2017. до данас добило најмање 18,4 милиона.

У ЦМЦ као финансијски администратор ради Милица Вујовић (раније Тубић), одговорна за удружење Центар за локалну демократију ком је кроз конкурсе исплаћено најмање око седам милиона динара.