Прочитај ми чланак

Необјављен интервју у „Политици“: Цензурисали Шаровића

0

Немања Шаровић, лидер покрета "Љубав, Вера, Нада" дао је интервју за дневни лист "Политика", међутим иако је одговорио на питања која му је новинарка овог листа поставила, тај интервју није изашао. Одлучиле су новине са дугогодишњом традицијом да цензуришу Шаровића, очигледно се плашећи како би могао да реагује Александар Вучић.

Шаровића су и пре неколико дана покушали да „ућуткају“, па је прекидан нон-стоп када би у „Београдској хроници“ на Радио телевизији Србије покушао да говори о аферама Српске напредне странке. Ипак, искусни политичар је нашао начин да каже што је наумио, па га је Србија чула. Сада то није био случај, јер је „Политика“ једноставно одлучила да не објави интервју.

Тражили су из овог листа да лидер покрета „Љубав, вера, нада“ одговори на четири питања у 4.000 карактера до 22. марта у 12 сати како би интервју изашао тог дана. Међутим, иако је на питања одговорио, текст није изашао у „Политици“.

Ми вам необјављени Шаровићев интервју за „Политику“ преносимо у целости, па читаоци могу да процене шта је то уредништву овог листа са великом традицијом засметало…

Одлучили сте се за самостални наступ, јер не желите да учествујете у „политичком блату и политичкој трговини“, ко тргује и чиме?

– Тргују скоро сви учесници на политичкој сцени. Понајвише Александар Вучић. Код њега је свако и све на продају уколико се уклапа његову политичку рачуницу. Тргује нашом земљом, нашом водом и нашим ваздухом. Манипулише информацијама, манипулише нашим осећањима, манипулише нашим разумом. Наше раднике, наше фабрике и наше оранице, странцима даје у бесцење. Министарским позицијама задовољава тајкуне и стране амбасаде, а јавним предузећима подмирује апетите својих страначких јуришника. Нашим новцем, из нашег буџета, купује себи гласове како би опстао на власти. Тргује нашим Косовом и Метохијом, нашом прошлошћу и будућношћу.

Као народ смо доведени у ситуацију да више нема много тога да нам буде отето. Човек који остане без ичега, или коме таква судбина прети, ослобођен је било каквог страха. Људи без страха не гледају иза себе, они уздигнута чела јуришају на сваку опасност. Све већи број људи у Србији и Београду спреман је на јуриш. Окидач може бити било шта, од скока цена намирница или струје, до неке ситнице коју је немогуће предвидети. Како год да се заврше, избори неће довести до пада тензија. Напротив.

Ваша листа, како сте рекли има програм од само једне тачке, шта је то и шта ви нудите, а нико други не нуди?

– Не нудимо ми ништа јер политика није пијаца. За мене је најбитније да о свему и о свакоме кажем истину, ма каква она била. Политика ћутања и незамерања нас је и довеле довде. За разлику од многих, свестан сам да ће и након избора 3. априла, бити живота. Тако се и понашам. Свестан сам одговорности за сваку изговорену реч и дато обећање. Зато их не дајем олако.

У Србији је велика криза поверења. Народ је толико пута преварен и насанкан да све теже било коме указује поверење. Са правом рекао бих. Људи су се показали као веома најкварљивија роба. Пола политичара дуже може да издржи без ваздуха него без функције. Зато је обезбеђивање контроле токова новца кључно. Ни један потрошени динар из градског буџета не сме бити сакривен. Другим речима, лоповлук се множе спречити једино тако што ће градски функционери и директори јавних предузећа бити спречени да прикрију начине на које краду. Јавни
функционер који не пружи информацију од јавног значаја мора бити смењен по сили закона уз забрану запошљавања у било којој другој јавној служби.

Рекли сте да је ваш политички циљ да „срушите Александра Вучића“, како да „срушите“ Вучића, кад учествујете само на београдским изборима?

– Не очекујем да ће Вучић пасти у Рудној Глави или Пуковцу. О његовој политичкој судбини одлучиће велики градови у којима су људи макар минимално информисани о небројеним аферама овог режима и криминалним аферама. Живот је у мањим градовима мирнији а људи на селу од свог посла и своје муке немају ни времена ни жеље да се баве политиком. Друго, људи на селу бар неће бити гладни а то за пола године овде нико не може да вам гарантује. Вучић је направио систем који почива на једном човеку а такав систем није одржив на дуге стазе.

Не може се власт вечно заснивати на медијским манипулацијама. Десет година се нижу криминалне афере. За десет година ни једна није добила епилог нити је ко из режима за било шта одговарао. Зато је ситуација све гора и гора. Зато убице и криминалци све чешће говоре о заједничким пословима са режимом. Београду су данас потребнији нови затвори него вртићи.

Ви сте кандидат за градоначелника Београда, због чега Београђани треба да гласају за вас, шта могу да очекују ако вам укажу поверење?

– Оспорићу Уговор о Београду на води јер је криминалан и нанео нам је штету од две милијарде евра. Прво ћемо градити затворе да сместимо идиоте из врха градске власти који су рушили у Херцеговачкој и о којима је говорио Вучић, па тек онда метро али на правој траси, не са Макишког поља.

Још, нешто, моју евентуалну инаугурацију за градоначелника неће обезбеђивати криминалци из Беливуковог нити било ког другог криминалног клана – закључио је Немања Шаровић у необјављеном интервјуу за „Политику“.