Прочитај ми чланак

Ненад Поповић: Мит о ЕУ пао је као Берлински зид

0

izb-nenad-popovic

Потпредседник српског парламента и ДСС Ненад Поповић сматра да би Србија у 2014. години требало да превазиђе стереотипе и почне да ради оно што је у економском интересу наших грађана и привреде. У новогодишњем интервјуу за Информер Поповић истиче да би требало да се угледамо на Немачку која је предбродила кризу тако што је повећала свој извоз у Русију и Казахстан.

Мит о Европској унији као “економском рају” је срушен, као што је ономад срушен берлински зид. Не смемо дозволити да Србија опет буде једина земља која је преспавала пад берлинског зида.

Зашто сматрате да је за Србију боље да се окрене Русији и Евроазијској унији уместо ЕУ?

У савременој економији много је лакше произвести робу него за њу наћи купца. Продаја и тржиште су кључни за успех. Чињеница је да наш извоз на тржиште Русије расте, док извоз на тржиште ЕУ пада. У Русиј се запошљава и велики број наших грађана.

Где у Русији наши грађани могу да се запосле?

На изградњи инфраструктуре за зимску олимпијаду у Сочију, као и на другим пројектима у Русији, ради око 40 хиљада наших инжењера и радника. Они на тај начин издржавају 40 хиљада породица у Србији. То је као да сте у Србији отворили 400 фабрика са по сто запослених. Не заборавите да одмах после Сочија у Русији крећу припреме за Светско првенство у фудбалу 2018. То је велика шанса за наше пројектантске и грађевинске фирме.

Зар се окретање Евроазији не коси са ставом ДСС о политичкој неутралности?

Евроазијски економски савез је економски, а не политички савез. Србија треба да буде политички неутрална држава која ће развијати подједнако добру сарадњу како са ЕУ тако и са земљама евроазијског економског простора. Суштина је у вођењу уравнотежене спољне политике која ће бити заснована искључиво на нашим економским интересима.

СРБИЈА ДА БУДЕ ЧЛАН ЕВРОАЗИЈСКЕ БАНКЕ

Који би могао да буде први конкретан корак у сарадњи са Евроазијским савезом?

Водио сам прелиминарне разговоре о могућности да Србија постане акционар Евроазијске развојне банке. На тај начин бисмо могли да користимо средства ове банке за развојне пројекте у Србији. Довољно је рећи да Евроазијска развојна банка тренутно располаже капиталом од око 4 милијарде евра.

(Информер)